Babyflessen reinigen en steriliseren

Het immuunsysteem van je kindje is kwetsbaar, daarom moet je ze beschermen tegen infecties zoals braken en diarree. Om dit te voorkomen, moet je flessenspenen en flessen regelmatig steriliseren. Dit adviseren we te doen tot je baby ongeveer 12 maanden oud is.

Hieronder volgen handige tips voor het steriliseren van babyflessen. 

Flessen reinigen vóór sterilisatie

Het reinigen van flessen en spenen van je baby is belangrijk. Dit moet zo snel mogelijk na de voeding worden gedaan met heet water en zeep.

Houd er rekening mee dat je babyflessen grondig moet schoonmaken en dat je hiervoor een schone en veilige flessenborstel gebruikt. De flessenborstel mag alleen hiervoor worden gebruikt. De spenen kan je het beste reinigen door ze binnenstebuiten te keren. Hiervoor is een kleine speenborstel handig. Was deze borstels na gebruik in heet water met zeep.  Gebruik nooit zout voor het schoonmaken van de flessenspenen.

Babyflessen en flessenspenen kunnen ook in de vaatwasser worden gezet om te worden gereinigd. Let op: ze worden niet gesteriliseerd via dit proces. 

Zorg ervoor dat doppen, flessen en spenen met de open zijde naar beneden staan. Je kunt de spenen echter het beste apart (apart) wassen, dan weet je zeker dat het grondig gebeurd. 

Spoel alle onderdelen voor sterilisatie eerst af met koud stromend water. 

Bovenstaande geldt voor het reinigen van al je fles attributen voor je baby, of het nu flesvoeding of afgekolfde moedermelk is die je gebruikt.

Hoe kan je het beste producten steriliseren? 

Er zijn verschillende manieren om de producten voor je kind te steriliseren. , De meest gebruikte manieren zijn:

  • Met stoom steriliseren
  • Koud water steriliseren 
  • Uitkoken

Steriliseren met stoom. Dit proces wordt uitgevoerd met behulp van een magnetron of sterilisator zoals de Difrax magnetronsterilisator. Dit product is een van de beste. Zorg ervoor dat je goed de instructies leest voor gebruik. Dit geldt voor elk soortgelijk product van andere merken. 

Wanneer je de flessen, flessen spenen en doppen in de sterilisator plaatst, zorg er dan voor dat deze met de open zijdes naar onderen staan.

Lees de bijsluiter aandachtig door zodat je weet hoelang de flessen, flessen spenen of spenen in de sterilisator moet. Dan weet je dit voor een volgende keer als je ze opnieuw gaat steriliseren.

Steriliseren in koud water. Lees voor gebruik de instructies aandachtig door ongeacht het merk van het product.

De producten moet minimaal 30 minuten in de steriliserende oplossing blijven liggen

Zorg ervoor dat je de sterilisatieoplossing om de 24 uur vervangt.

Zorg er bij het plaatsen van de apparatuur in de sterilisatieoplossing voor dat er geen luchtbellen in de spenen en flessen zitten.

Gebruik een deksel over de sterilisator zodat de producten ondergedompeld blijven in de oplossing. 

Uitkoken. Controleer eerst of alle materialen veilig uitgekookt mogen worden. 

Pak een grote pan en vul deze met water. Zet de producten erin doe je wilt uitkoken erin voor minimaal 10 minuten. Deze producten moeten onder water blijven.

Gebruik een timer zodat je de producten niet langer dan nodig kookt. 

Het nadeel van deze methode is dat de spenen sneller beschadigd kunnen worden. Als je geneigd bent deze procedure regelmatig te gebruiken, controleer dan altijd de spenen en flessen op scheuren, barsten en andere vormen van schade.

Wat te doen na afloop van het steriliseren 

Bewaar de flessen en flessenspenen in de pan of sterilisator en haal ze daar vandaan wanneer je ze nodig hebt.

Haal de onderdelen met schone, gewaste handen of met een tang uit de sterilisator. 

Plaats de flessen na het steriliseren op een gedesinfecteerde en schone ondergrond. Ook hiervoor kan het omgekeerde deksel van je sterilisator goed werken.

Zet de flessen voor gebruik weer in elkaar, inclusief de flessen spenen. 

Extra tips 

  • Hygiëne is erg belangrijk voor je baby, vooral omdat het immuunsysteem nog niet 100% ontwikkeld is. Hieronder vind je aanvullende tips om te onthouden bij het steriliseren van de flessen en de flessenspenen van je kindje
  • Voordat je de flessen of flessenspenen voor de eerste keer gebruikt, kun je ze het beste steriliseren of uitkoken. Het is cruciaal om alle bacteriën te doden.
  • Behalve het steriliseren van de flessen/flessenspenen, is het verstandig om ook speelgoed of de kinderstoel regelmatig schoon te maken. Doe dit door heet water met zeep en een schone doek te gebruiken.
  • Dingen die je kind in de mond stopt, moeten ook worden schoongemaakt, zoals bijvoorbeeld een bijtring en ander speelgoed.
  • Nieuwe richtlijnen geven aan dat het niet meer nodig is om producten na het eerste gebruik uit te koken, maar dit geldt alleen voor gezonde baby's.
  • Een handig en betrouwbaar hulpmiddel waarmee je de babyflessen, flessenspenen en fopspenen van je baby schoon kunt maken is de Difrax flessenborstel. Het kleine borsteltje heeft precies de juiste maat, zodat je de moeilijk bereikbare plekjes van de babyspullen gemakkelijk kunt schoonmaken. 
  • Difrax heeft ook een grotere borstel dat handig is voor het reinigen van de babyfles. De borstel is zo ontworpen dat deze helemaal in de fles past. 

De komst van je eerste kleintje kan je wereld op zijn kop zetten. Het is dus logisch om je goed te informeren en je laten adviseren over de babymerken door ervaren mensen. 

Waar babyflessen kopen? Vind onze collectie babyflessen online!