Borstvoeding geven

Borstvoeding is de beste start voor je baby. Moedermelk bevat waardevolle voedings- en afweerstoffen die baby’s nodig hebben voor hun groei, ontwikkeling en gezondheid. Borstvoeding biedt ook bescherming tegen allergische aandoeningen. Baby's profiteren daar optimaal van als ze minimaal zes maanden borstvoeding krijgen, zo adviseert het Voedingscentrum.
Moeder met baby borstvoeding

Borstvoeding of flesvoeding?

Voor sommige vrouwen staat het als een paal boven water dat ze borstvoeding willen geven. Andere vrouwen hebben vooraf hun bedenkingen. Of ze proberen wel borstvoeding te geven, maar haken af. Bijvoorbeeld omdat er na enige tijd borstvoeding geven een borstontsteking ontstaat, of omdat het fijner is de verantwoordelijkheid van het voeden te delen met anderen. Flesvoeding biedt dan uitkomst. De hamvraag blijft natuurlijk: kun je beter borstvoeding of flesvoeding geven? Vele studies komen met vele verschillende conclusies. Difrax stelt liever moeder en kind centraal in deze kwestie en adviseert: kies de voedingsmethode die het beste voor jullie werkt. In de meerderheid van de gevallen is zowel borstvoeding als flesvoeding een gezonde keus.

Flesvoeding baby

Borstvoeding: goed voor je baby

Borstvoeding is goed voor je baby. In borstvoeding zitten alle voedingsstoffen in de juiste dosering en je geeft borstvoeding altijd precies de juiste temperatuur. Daarnaast beschermt borstvoeding tegen ziekten en allergieën, ook op de lange termijn. Je baby vindt borstvoeding heerlijk: een baby vindt het prettig, veilig en gezellig om bij zijn moeder aan de borst te drinken. Je kunt dan ook doorgaan met borstvoeding geven zolang jij en je kind dat prettig vinden. Er zijn talloze dreumesen van 1 jaar oud die nog elke ochtend en avond borstvoeding krijgen.

Borstvoeding: ook goed voor jou

Borstvoeding is niet alleen goed voor je baby, maar ook voor jou als moeder. Neem alleen al het gemak dat je altijd de juiste voeding bij je hebt. En het gunstige effect dat borstvoeding heeft op de binding met je kindje. Maar wist je ook dat borstvoeding geven het bloedverlies na de bevalling vermindert? Bovendien vermindert langdurig borstvoeding geven de kans op reumatische artritis, borstkanker en botontkalking op latere leeftijd.

Werk en borstvoeding

Ga je weer aan het werk, en wil je toch borstvoeding blijven geven? Dat kan prima, als je gaat kolven. In Nederland is een werkgever wettelijk verplicht het kolven toe te staan en te voorzien in een aparte, comfortabele ruimte met voldoende privacy. Ook moet er een koelkast in de buurt zijn en een gelegenheid om je handen te kunnen wassen. In het begin zul je twee tot drie keer per dag in die ruimte kolven, zo'n half uur per keer. Na verloop van tijd verandert borstvoeding van hoofdvoeding in bijvoeding en ga je minder kolven. Na het kolven op je werk (of buitenshuis) kun je de flesjes met moedermelk het beste in een koeltas naar huis vervoeren. Thuis geef je de voeding aan je baby, zet je de flesjes in de koelkast of vries je ze in.

Kijk ook op www.borstvoeding.com voor meer tips.
Kolven tijdens werk

Buitenshuis kolven

Ga je op pad zonder je baby, maar wil je geen borstvoeding overslaan? Ook dan is kolven een uitkomst. Kolven is eigenlijk niets anders dan 'live' borstvoeding geven, alleen is je baby nu vervangen door een borstkolf. De eerste keer kolven kan al in de kraamtijd, om stuwing te helpen verlichten. Maar ga je na je verlof weer werken of ben je dan veel buitenshuis en wil je tegen die tijd je moedermelk afkolven? Dan kun je het beste wachten met oefenen tot je baby een week of zes oud is: dan is de borstvoeding goed op gang gekomen. Door te kolven is borstvoeding geven dus uitstekend te combineren met werken en het oppakken van je sociale leven. Als je maar één ding goed onthoud: goed voor je kind en goed voor jezelf zorgen blijft het allerbelangrijkste.

Kolven, hoe doe je dat?

De eerste keer kolven zal best een beetje vreemd zijn. Je baby drinkt op zijn eigen unieke manier, dus je zult even aan een borstkolf moeten wennen. Oefen het kolven daarom op een rustig moment en ga niet op je eerste werkdag voor het eerst kolven. Om de toeschietreflex ook tijdens het kolven op gang te brengen, helpt het om een foto van je baby in de buurt te hebben, of iets wat de specifieke geur van je baby in zich draagt. Met je baby in de buurt gaat kolven makkelijker omdat de moedermelk dan makkelijker toeschiet.
Borstkolf

Kolven met de Difrax borstkolf

Met de borstkolf van Difrax is kolven een kleine moeite. De borstkolf is gebruiksvriendelijk, effectief, discreet en mooi vormgegeven. Het gebruik van de borstkolf is onopvallend doordat je de schelp onder je kleding kunt dragen. Geen blote borsten dus tijdens het kolven, én je hebt tijdens het kolven je handen vrij! De borstkolf is bovendien de stilste van alle kolven. Met deze mamavriendelijke borstkolf kun je dus borstvoeding blijven geven zo lang je wilt.

Naar Difrax borstkolf

Borstvoeding opwarmen

Je kunt gekolfde borstvoeding veilig invriezen. Handig: zo kun je borstvoeding langer bewaren en je kunt precies de hoeveelheid opwarmen die je nodig hebt. Borstvoeding opwarmen doe je veilig en gemakkelijk met de Difrax S-flesverwarmer. De S-flesverwarmer is speciaal ontwikkeld voor de populaire S-fles, en is compact en gemakkelijk te bedienen. Het verwarmingselement binnenin de S-fles zorgt voor gelijkmatige opwarming van moedermelk binnen drie minuten. Zo kun je de moedermelk veilig opwarmen tot de juiste voedingstemperatuur. Borstvoeding opwarmen in de magnetron is af te raden, tenzij je zeer zorgvuldig te werk gaat. Oververhitting ligt op de loer en is slecht voor de voedingsstoffen in de borstvoeding.

Klik hier voor een overzicht van hoe je borstvoeding verantwoord kan bewaren en opwarmen.
Klik hier voor meer informatie over de Difrax flessenwarmer.

Difrax flessenwarmer

Borstvoeding afbouwen

Je bouwt borstvoeding af door minder vaak aan te leggen. Lactatiekundigen adviseren één keer borstvoeding tegelijk te minderen en dan een paar dagen te wachten, afhankelijk van het tempo waarin je wilt afbouwen. Hoe rustiger je dit aanpakt, des te beter je melkproductie in stand blijft en je bijvoorbeeld nog lang 's ochtends en 's avonds borstvoeding kunt geven. Door van het ene op het andere moment te stoppen met aanleggen en alles via de babyfles (en kolven) te geven, kan het zijn dat je baby de fles weigert.

Tips en adviezen bij borstvoeding

Voor het voeden van je baby bestaan een paar basisadviezen. We noemen er enkele:
  • Borstvoeding (maar ook flesvoeding) kun je het best geven als je baby net wakker is. Baby's hebben dan genoeg energie om te drinken.
  • Hongersignalen geven aan dat je baby honger heeft; smakken, zoeken met zijn mondje en op zijn handen of vingers zuigen. Huilen is ook een hongersignaal, maar wel een laat signaal.
  • Huilt je baby op het moment dat je borstvoeding wil geven? Kalmeer je baby dan eerst door hem bijvoorbeeld op je vinger te laten zuigen. Begin daarna pas met de borstvoeding. Je baby zal de borst dan beter accepteren.
  • Breng voor het geven van borstvoeding de neus van je baby naar jouw tepel. Jouw geur brengt je baby al helemaal in de stemming om te drinken.
  • Op regeldagen kan je baby onrustig zijn en veel willen drinken. Geef eraan toe, zo houd je de melkproductie op peil.
  • Laat voor de borstvoeding alvast een druppel melk uit je tepel komen. Doet je baby zijn mond open, dan kan je tepel erin.
  • Geef je borstvoeding, verdiep je dan tijdig in het kolven. Dat is handig als je na verloop van tijd je baby wilt voeden met afgekolfde moedermelk.
  • Kijk ook op www.borstvoeding.com voor meer tips en adviezen over borstvoeding, kolven en borstvoeding opwarmen.
Moeder met baby borstvoeding

Accessoires voor borstvoeding en kolven

Het mooie van borstvoeding geven is dat je altijd je moedermelk bij je hebt. Veel extra's heb je niet nodig, op een goede voedingsbeha en borstkompressen na. Ga je moedermelk kolven, dan heeft Difrax een aantal onmisbare producten, zoals de mammavriendelijke borstkolf, de S-fles met anti-colic systeem en de Difrax S-flesverwarmer.

Naar borstkolf accessoires Naar S-flesverwarmer