Flessen en spenen: waar te koop

Flessen gebruik je om moedermelk en flesvoeding te geven. Baby's hebben flessen nodig omdat ze zichzelf niet zelf kunnen voeden en hun natuurlijke reflexen zijn niet voldoende ontwikkeld zijn om uit een kommetje te eten. Er zijn veel verschillende soorten en merken babyflessen op de markt, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste koopt voor je kleintje. Houd bij het uitzoeken van de fles van je baby rekening met factoren zoals vorm, maat, lengte en materiaal van de flessenspeen; evenals hoe gemakkelijk de fles schoon te maken en voor te bereiden is.

Aan de slag met fles en flessenspeen aankopen

Er zijn twee manieren om na te denken over de aanschaf van flessen. De meest gebruikelijke manier is om ze allemaal tegelijk te kopen zodra je kindje geboren is. Dit wordt vaak een newbornset of starterset genoemd. Je hebt acht tot tien flessen nodig als je je baby flesvoeding gaat geven. Flessen zijn ook per stuk verkrijgbaar bij de supermarkt of babyspeciaalzaken. Ze zijn op deze manier minder duur, maar het hangt af van hoe je ze wilt schoonmaken en steriliseren.

In het begin zijn flessen van 170 ml goed. Ze zijn ideaal voor de kleine hoeveelheden moedermelk of flesvoeding die baby's in één keer leegdrinken.. Schakel na ongeveer vier maanden over op flessen van 250 of 310 ml, of wanneer je baby grotere flessen nodig heeft. (Als je baby nog jong is, kun je beginnen met grotere flessen en ze gewoon voor de helft vullen. Kleinere maten kunnen echter praktischer zijn.)

Flessen worden geleverd met bijpassende flessenspenen, die vaak langzaam stromen voor pasgeborenen en baby's. Wanneer de flessenspenen van je baby verslijten of als je baby ouder wordt en een sneller wilt drinken, moet je ze vervangen.

Tips voor het kopen van een babyfles

Houd bij het bepalen van het aantal flessen dat je wilt kopen rekening met de volgende factoren;

  • Reinigen en ontsmetten, want je hebt niet zoveel flessen nodig als je ze direct na elke voeding schoonmaakt
  • Als je flessen van tevoren gaat klaarmaken en in de koelkast wilt bewaren, heb je een paar extra flessen nodig
  • Gaat je kind naar een kinderdagverblijf of naar een oppas? Dan heb je extra flessen nodig
  • De kosten verschillen tussen glazen en plastic flessen. 

Zal mijn baby de babyfles leuk vinden?

Sommige baby's drinken uit elke fles met plezier. Sommige baby’s hebben een sterke voorkeur voor een bepaald type flessenspeen of fles en zullen een ander merk weigeren. Met bepaalde flessen ervaren sommige baby's minder krampen, boeren en spugen. 

Onthoud alsjeblieft:

Veel flessen zijn bedoeld om deze voedingsproblemen te voorkomen door efficiënter lucht te laten ontsnappen.

Je ontdekt misschien dat je baby geen voorkeur heeft, maar je krijgt er hoogstwaarschijnlijk wel een als een bepaald merk flesjes en spenen lekt of te veel kleine onderdelen heeft om schoon te maken.

Koop of registreer om te beginnen een beperkt aantal flesjes en spenen, zoals een paar verschillende combinaties van flesjes en spenen of twee verschillende merken baby-startsets. 

Bekijk internetrecensies en vraag vrienden naar merken die hun voorkeur hebben - zoals Difrax :)

Fabrikanten hebben verschillende soorten flessen en flessenspenen om de ervaring van borstvoeding na te bootsen om de overgang van een baby die borstvoeding krijgt naar een fles gemakkelijker te maken. 

Het is mogelijk dat je er een paar moet testen om er een te ontdekken die voor je  kind werkt.