Fopspenen

Of je voor of tegen het gebruik van fopspenen bij baby's bent, het gebruik van een fopspeen is een effectieve methode die door moeders wordt gebruikt om hun baby's rustig te houden. Zoals de naam al doet vermoeden, gebruiken ouders ze om kinderen te kalmeren.

Zuigactie verlicht zuigelingen. Als je kind wakker is en niet eet, zal je merken dat hij moet zuigen om je kind te troosten. Naarmate je baby ouder wordt en andere manieren vindt om zich te kalmeren, zal dit minder worden.

Sommige ouders zullen hun kind altijd een fopspeen geven, terwijl andere ouders fel tegen het gebruik zijn. Je kunt besluiten om er zeker geen te gebruiken, maar verander van gedachten wanneer je baby veel huilt.

Welk soort fopspeen is het beste voor je kindje? 

Het is maar net wat je kind leuk vindt. De beste fopspeen is de fopspeen die je baby lekker vindt. Sommige baby's houden niet eens van fopspenen!

Onze fopspenen zijn gemaakt van siliconen. Speeksel voorkomt dat je baby zich verslikt in de speen verslikt of deze doorslikt. Rubberen fopspenen zijn zachter en eenvoudiger dan siliconen, maar gaan minder lang mee. Het is makkelijker om siliconen fopspenen schoon te houden dan rubberen fopspenen. Bij ons vind je de beste en veiligste fopspenen

Dental fopspenen hebben een platte vorm in vergelijking met natural fopspenen. Natural fopspenen kan je gebruiken zolang je borstvoeding geeft. Dental fopspenen beïnvloeden niet de ontwikkeling van de eerste tandjes van je baby.

Moet ik fopspenen niet geven zolang mijn kindje borstvoeding krijgt?

De officiële richtlijn is dat je baby het beste geen fopspeen kunt geven zolang je borstvoeding geeft. Wacht tot na deze periode, het zal je helpen je melkproductie onder controle te houden.

Direct beginnen met borstvoeding kan ervoor zorgen dat je baby volledig in slaap valt en gewend raakt aan borstvoeding, dit kan een paar weken duren. Fopspenen zullen geen problemen veroorzaken in combinatie met borstvoeding, maar als er al problemen zijn, dan kan je wel op fopspenen zult vertrouwen.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een fopspeen?

 • Je kan een fopspeen gebruiken om je baby te helpen met slapen, of om je baby te kalmeren.
 • Zuigen verlicht pijn. Als je je baby bijvoorbeeld borstvoeding geeft, of als hij is ingeënt, kan dit je baby helpen.
 • Fopspenen kunnen premature baby's helpen. Als je probeert de fopspeen meer tijd te geven, kan het hen helpen om gemakkelijk van sondevoeding naar flesvoeding te gaan. Hij kan ook kalm zijn en gemakkelijker tot rust komen voor en na zijn maaltijd.
 • Premature baby's die een fopspeen hebben gekregen, worden minder vaak in het ziekenhuis opgenomen.
 • Ten slotte is uit een recente studie gebleken dat het gebruik van fopspenen moeders met postnatale depressies kan helpen langer borstvoeding te geven.

Wat zijn de risico's van het gebruik van een fopspeen?

Langdurig gebruik van de fopspeen betekent dat je baby meer kans heeft op middenoorontstekingen:

 • Het regelmatig gebruik van een fopspeen kan oorontsteking veroorzaken, omdat er een risico bestaat dat de bacteriën van de fopspeen vanuit de mond naar kleine smalle buisjes van het oor gaan (buis van Eustachius)
 • Het regelmatig gebruik fopspenen kan ook de structuur van de mond van de baby beïnvloeden.

Door de speen van je kind te beperken, kunnen oorproblemen worden voorkomen. Dit kan een enorm verschil maken in het aantal oorinfecties dat je baby krijgt als je de fopspeen alleen gebruikt om te slapen.

De structuur van de groei van de tanden van je baby kan veranderen door het gebruik van een fopspeen. Cross bytes of overbites worden ook veroorzaakt wanneer de onderste en bovenste delen van de tanden niet correct samenkomen. Dit is gemakkelijk te zien als de fopspeen door je kind wordt gebruikt als hij drie jaar oud is. De ergste afwijkingen zijn bij kinderen die de fopspeen zelfs tot de leeftijd van vier jaar gebruiken.

Duimzuigen wordt altijd als een ongezonde gewoonte beschouwd. De Oral Health Foundation raadt ouders aan om het gebruik van fopspenen tot een minimum te beperken en te voorkomen dat hun kinderen op hun duim zuigen.

Het gebruik van een fopspeen voor de hele dag maakt het moeilijk voor de baby om te oefenen met spreken. Het is noodzakelijk voor hun spraakoefening dat ouders de fopspeen alleen vanavond of tijdens dutjes beperken.

Feiten over het gebruik van fopspenen

Ga je je kind een fopspeen geven? Volg deze tips om maximale veiligheid van je kind te garanderen:

 • Koop altijd een goede fopspeen: Goedgekeurde fopspenen zijn gemaakt met de mondgezondheid van je kinderen in gedachten. Het wordt altijd aanbevolen om een van deze te kopen in plaats van andere. Deze zijn gemakkelijk verkrijgbaar op onze website.
 • Vermijd het gebruik van een touwtje om de speen vast te maken: veel ouders maken de veelgemaakte fout om de speen met een touwtje of een lint om de nek of zijkant van het bed te bevestigen. Dit verhoogt enorm het risico op verstikking en wurging. Voor veilig gebruik bevestig een fopspeen aan een fopspeenkoordje.
 • Zorg voor een hygiëne: raap de speen niet zomaar van de vloer en stop deze in de mond van je kind. Zorg voor volledige sterilisatie van flessen om het risico op bacteriën te minimaliseren. Siliconen fopspenen zijn gemaakt uit één stuk, en dus makkelijk schoon te houden
 • Wees op je hoede voor slijtage: Gaten, spleten en scheuren leiden vaak tot besmetting met bacteriën. Zodra je dit merkt, is het altijd beter om deze weg te gooien en onmiddellijk een nieuwe te kopen. Steriliseer altijd voordat je de nieuwe speen aan je kind geeft.
 • Dompel de fopspeen nooit in snoep: om te voorkomen dat je baby gaat huilen, mag je zijn fopspeen niet in voedsel zoals honing of sap doen. Het is zeer zelden bekend, maar tandbederf en schade kunnen worden veroorzaakt door suikers.
 • Het tijdsbestek van 6 maanden tot 12 maanden is perfect voor het spenen: spenen is geen gemakkelijke taak, maar het tijdsbestek van 6 maanden is perfect om te beginnen. Om te voorkomen dat je kind een overbeet of kruisbeet krijgt, kunt je het beste stoppen voor de leeftijd van twee jaar en strikt tot vier jaar.