Zwanger en corona: dit moet je weten

 

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Er breekt een spannende, leuke en bijzondere periode aan. Een periode ook met veel vragen. Wat staat je allemaal te wachten? Wat mag je wel en niet eten? En wat als er iets niet goed gaat? 

Het is normaal om je zo nu en dan onzeker te voelen als je zwanger bent. Zeker nu. Want zwanger zijn in de tijd van corona maakt het voor veel aanstaande ouders nóg spannender. Want wat als je zwanger bent en corona krijgt, is dat gevaarlijk voor de baby? Hoe zit het met bevallen in het ziekenhuis? En wat doe je met kraamvisite? 

Het zijn allemaal vragen waar je graag antwoord op wilt hebben. Om jezelf gerust te stellen, zekerder te voelen of beter voor te kunnen bereiden. Bij Difrax snappen we dat heel goed. Daarom proberen we in dit artikel al je mogelijke vragen rondom zwanger zijn en corona te beantwoorden.

Zwanger en corona 

Behoor je tot een risicogroep en is het gevaarlijk voor je baby?

Zwanger zijn in coronatijd is anders dan anders. Je partner mag misschien niet altijd mee naar afspraken bij de verloskundige en je moeder of beste vriendin niet mee naar de pretecho. Dat is heel jammer, want het liefste wil je deze bijzondere periode met anderen delen. Maar het is ook wel begrijpelijk. Door zo min mogelijk contacten houdt ook de verloskundige de kans op besmetting het kleinst. 

Als zwangere behoor je gelukkig niet tot een corona-risicogroep. Tenzij je andere onderliggende aandoeningen hebt, word je niet zieker dan andere gezonde mensen. Misschien heb je door de veranderingen in je immuunsysteem door de zwangerschap wel iets meer kans om besmet te raken, maar dat is nog niet bewezen. 

Ook voor je baby lijkt het niet gevaarlijk als je tijdens je zwangerschap corona krijgt. Tot nu toe is er nog geen virus aangetroffen in het navelstrengbloed of vruchtwater van besmette moeders. Dat betekent dat er tot nu toe geen aanwijzingen zijn dat je baby tijdens de zwangerschap besmet kan raken met het coronavirus als jij zelf ziek bent. 

Corona en bevallen

Hoe ziet een thuis- en ziekenhuisbevalling eruit?

Thuis bevallen of in het ziekenhuis? Het is een keuze die je wellicht al maakte voordat je überhaupt zwanger was, maar het kan ook zijn dat je nog twijfelt. Voor beide bevallingen geldt dat er momenteel vaak maar één persoon bij de bevalling aanwezig mag zijn. In de meeste gevallen zal dat je partner zijn. Heeft je partner klachten die horen bij het coronavirus, dan kan het zijn dat hij of zij beschermende kleding moet dragen. 

Beval je in het ziekenhuis en moet je daar langer dan een paar uur blijven? Dan is het waarschijnlijk niet mogelijk om bezoek anders dan je partner te ontvangen. Dat is heel jammer, zeker als je langer dan een dag moet blijven. Vaak mogen broertjes en zusjes wel op kraambezoek komen om de baby te bewonderen. 

Heb je zelf corona tijdens de bevalling? Dan hoef je echt niet bang te zijn dat ze je bij het ziekenhuis de deur wijzen of dat je verloskundige niet wil komen. Ook krijg je na de geboorte gewoon je baby op de borst gelegd voor huid-op-huidcontact. Wel is het dan nodig om eerst je handen te wassen en een mondkapje te dragen, want je baby kan na de bevalling wel besmet raken.

Borstvoeding en de kraamperiode

Kan je gewoon borstvoeding geven en wat doe je met kraambezoek?

Het coronavirus is tot nu toe nog niet aangetroffen in borstvoeding. Je kan je baby dus niet besmetten met je moedermelk als je zelf corona hebt. Wel heb je tijdens het voeden intiem contact met je kindje, waardoor je het virus mogelijk kan overdragen. Was daarom vooraf altijd grondig je handen en draag een mondkapje. Want ondanks dat het coronavirus bij baby’s mild lijkt te verlopen, wil je natuurlijk voorkomen dat je baby besmet raakt.

Als het om kraamvisite gaat, moet je doen waar je je zelf goed bij voelt. Dat is eigenlijk altijd zo en in coronatijd dus niet anders. Het is aan te raden om hiervoor de geldende coronamaatregelen te volgen. Nodig maximaal 3 mensen per dag bij je thuis uit en vraag mensen met klachten om thuis te blijven. Houd ook binnen 1,5 meter afstand om de kans op besmetting van jezelf en je baby te voorkomen. 

Zwanger en corona: alles is een beetje anders

Als je zwanger bent in de tijd van corona is alles een beetje anders. De bezoeken aan de verloskundige, de bevalling en het kraambezoek. Het brengt voor velen vragen en onzekerheid met zich mee, zeker als je zelf corona oploopt. Hoe anders en moeilijk de situatie nu ook is, probeer evengoed te genieten. Zwanger zijn is een spannende, maar vooral ook mooie en bijzondere periode, ook nu. Vergeet dat niet.