drieluik kindje met fles en quoteBabyproducten reinigen en steriliseren

Het immuunsysteem van je baby werkt nog niet voor 100%, waardoor je baby kwetsbaarder is voor infecties dan jijzelf. Hygiëne is voor je baby daarom erg belangrijk. We leggen je graag uit op welke manieren jij je babyproducten schoon kunt maken.  

Hoe maak je de babyproducten schoon? 

In deze video leggen we kort uit op welke manieren je jouw babyproducten kunt schoonmaken. Een uitgebreide uitleg vind je onder de video.

  • Maak een sopje met water en een schone doek. Neem hiermee de grotere babyproducten af, zoals keukengerei en de kinderstoel. 
  • Maak daarna de producten die je baby in zijn mondje stopt schoon. 
  • Als de producten hiervoor geschikt zijn, raden we voor de eerste keer gebruik aan om ze uit te koken of te steriliseren. Zo weet je zeker dat alle bacteriën worden gedood. In de handleiding van de producten kun je vinden of ze hiervoor geschikt zijn.
  • Voor de keren hierna zijn diverse methodes: 
    • Schoonmaken met heet water en afwasmiddel. Spoel de fles, flessenspeen en overige onderdelen eerst af met koud water. Vanaf 40°C gaan de eiwitten stollen en is het lastiger schoonmaken. Hierna kun je de producten onder de kraan schoonmaken met heet water en afwasmiddel.
    • Schoonmaken in de vaatwasser. Spoel de fles, flessenspeen en overige onderdelen eerst af met koud water om het stollen van eiwitten te voorkomen. Leg de producten hierna in het bovenste rek van de vaatwasser en kies een programma van 55°C.
    • Schoonmaken in de sterilisator. Difrax heeft een magnetronsterilisator en een steriliseerei. In de magnetronsterilisator passen 4 flessen, diverse fopspenen/flessenspenen en zelfs onderdelen van de borstkolf. In het steriliseerei is ruimte voor twee fopspenen. Onder het kopje 'de magnetron sterilisator' vind je de instructies.
Volgens de nieuwe richtlijnen is uitkoken in de pan na het eerste gebruik niet meer nodig. Dit geldt overigens niet voor premature kindjes, kindjes met gezondheidsproblemen en kindjes met spruw. In dat geval is steriliseren of uitkoken wel aan te raden. 
Mama en kindje met magnetronsterilisator

Handige hulpmiddelen bij het schoonmaken van babyproducten

De flessenborstel

De Difrax flessenborstel is een handig hulpmiddel voor het schoonmaken van je babyproducten. De kleine borstel is geschikt voor de fopspeen, flessenspeen en onderdelen van de fles. Ook kan de kleine borstel lastige hoekjes bereiken. De grote borstel is bedoeld voor de body van de babyfles. De borstel kan er helemaal doorheen. Zo weet je zeker dat je babyproducten helemaal schoon worden. 

Naar de flessenborstel
Difrax flessenborstel in gebruik

De magnetron sterilisator

De Difrax magnetron sterilisator is een handig hulpmiddel om efficiënt en hygiënisch je babyproducten schoon te maken. In de magnetron sterilisator passen 4 flessen, diverse fopspenen en flessenspenen en zelfs onderdelen van de borstkolf.
Vul de sterilisator met water tot het maatstreepje (200 ml) en stop de gewenste babyproducten erin. Doe de deksel erop en zet hem in de magnetron. Stel de magnetron in op 1 van de volgende opties: 500 Watt – 7 minuten, 700 Watt – 6 minuten of 800 Watt – 5 minuten. Wacht tot de sterilisator is afgekoeld en pak hem daarna uit de magnetron. Je kunt de producten er nu met het afneembare druiprekje uithalen. Zo kun je ze aan de lucht laten drogen.

De Difrax S-fles is volledig uit elkaar te halen. Zorg er bij het steriliseren van de S-fles op dat je altijd de héle fles steriliseert, dus de flessenspeen en de overige onderdelen. 

Naar de magnetron sterilisator
Difrax Magnetronsterilisator in gebruik

Het fopspeen steriliseer ei 

Met het Difrax steriliseerei kun je gemakkelijk, hygienisch en snel twee fopspenen of flessenspenen steriliseren. Vul hiervoor het ei met water tot het maatstreepje (10 ml). Stel de magnetron in op 800 Watt en zet de timer op 3 minuten. Wacht tot het ei is afgekoeld, haal het uit de magnetron en giet het water er via de gaatjes in de zijkant uit. Het steriliseer ei kan ook gebruikt worden als bewaarbakje, handig voor onderweg! 

Naar het fopspeen steriliseer eifopspeen steriliseerei

Fopspeen schoonmaakdoekjes

Fopspenen worden regelmatig vies. Ze vallen uit het mondje van je kindje en komen dan op verschillende plekken terecht. Onder het bedje, uit de box, onder de tafel of in de auto. Naast het schoonmaken in de sterilisator of onder de kraan met heet water en afwasmiddel, kun je ook de Difrax fopspeen schoonmaakdoekjes gebruiken. Dit geldt overig ook voor flessenspenen en (bijt)speeltjes. De doekjes bevatten geen parabenen, geur- en smaakstoffen en zijn alcoholvrij. De schoonmaakdoekjes zijn handig mee te nemen voor onderweg. 

Naar de fopspeen schoonmaakdoekjespapa met kindje en quote