Je baby zelf leren drinken

Je baby zal al snel zelf willen leren drinken. In het begin gaat dit natuurlijk met veel geknoei gepaard. Toch zul je zien dat je baby al gauw doorheeft hoe hij zelf kan drinken. Neem het gemors voor lief (doe je baby een grote slab voor), en let vooral op de triomfantelijke blik van je baby als het zelf drinken goed lukt!

Wanneer mag mijn baby zelf leren drinken?

De meeste baby’s zullen, zo klein als ze zijn, tijdens het drinken al snel de babyfles stevig vastpakken. Het lijkt dan al alsof je baby het helemaal zelf wil doen. Als je baby goed rechtop kan zitten, kun je daar dan ook al mee beginnen. Vanaf circa 9 maanden kun je gaan oefenen met een tuitbeker en rietjesbeker. Leren drinken uit een echte beker volgt meestal rond het eerste jaar. Het is belangrijk om niet te veel aan de genoemde leeftijden vast te houden. De ene baby zal al met 7 maanden toe zijn aan leren drinken uit een beker, de andere baby drinkt nog tot de eerste verjaardag het liefst uit een babyfles. Difrax gaat liever uit van de ontwikkeling van het kind. Als ouder kun jij zelf het beste bepalen waar je kind aan toe is.

Difrax heeft een compleet assortiment om je baby te helpen zelf te leren drinken.

Zelf uit de babyfles leren drinken

Zodra je baby rechtop kan zitten, zal je baby graag zelf uit de babyfles willen drinken. Difrax heeft hiervoor handige hulpmiddelen in huis: de handgreepfles en de handgrepen, die je eenvoudig kunt aanbrengen op de S-fles Natural en Wide.

Handgrepen voor de S-fles

Difrax heeft ook speciale handgrepen voor de babyfles. Deze handgrepen passen op alle varianten van de S-fles. Je baby kan de handgrepen makkelijk vasthouden met z’n kleine knuistjes. Zo kan hij de S-fles zelf hanteren en zelfstandig leren drinken. Je kunt de handgrepen makkelijk bevestigen aan de babyfles.

TIP: Leer je kindje vanaf ongeveer 6 maanden drinken uit een (tuit)beker om nieuwe zuig- en slikbewegingen aan te leren.

Naar S-fles handgrepen

Handgreep babyflessen

Met de handgreep babyfles lukt het zelf drinken al snel. Je baby kan de babyfles gemakkelijk vasthouden door de opening in het midden. Zelf drinken met de handgreep babyfles is voor je baby ook goed voor de ontwikkeling van de motoriek. Net als de S-fles is de handgreep babyfles voorzien van het unieke anti-colic systeem. Het ventiel in de bodem voorkomt vacuüm zuigen. Je baby zal daardoor minder last hebben van boeren, spugen en buikkrampjes. De flessenspeen heeft een zachte afwerking, wat je baby meer zuiggrip geeft. De bodem is afschroefbaar, zodat je de handgreep babyfles goed kunt reinigen.

Lees meer over de Difrax babyflessen

Naar handgreepflessen

Antilek tuitbekers, drinken zonder de nek te belasten

De volgende stap van de babyfles naar het leren drinken uit een beker kun je maken met de tuitbekers van Difrax. Met deze bekers leert je kindje drinken zonder te knoeien. Ook als de beker valt of geschud wordt, is het niet meteen een enorme knoeiboel. De antilek tuitbekers zijn in 2 opties verkrijgbaar, met zachte of harde tuit. De zachte tuit kan je vanaf ongeveer 6 maanden gaan gebruiken, wanneer je kindje nog weinig of geen tandjes heeft. Zodra je ziet dat je kindje op deze tuit begint te bijten, kan je overstappen naar de harde tuitbeker, meestal is dit zo rond de 9 maanden. De binnenkant van de tuitbeker heeft een kegelachtige vorm. Je kindje kan hierdoor rechtop drinken, wat beter is voor de nek. Ook krijgt je kindje hierdoor minder lucht binnen. De tuitbekers hebben een ventiel met twee standen: ‘slow’ (langzaam) en ‘fast’ (snel of voor dikke drankjes). Deze antilek tuitbekers zijn speciaal ontwikkeld voor de overgang naar een normale beker.

Voordelen antilek tuitbekers

 •  Door de kegelvorm stroomt het drankje naar de tuit wanneer je kindje de beker horizontaal houdt. Dit zorgt ervoor dat je kindje de nek minder belast.
 • Met ribbels voor extra grip bij het open- en dichtdraaien.
 • Afneembare handvatten.
 • De anti-lekbekers hebben een 2-standen ventiel, om de drinksnelheid aan te kunnen passen.

Naar antilek tuitbekers

antilekbekers

Voordelen rietjesbeker antilek

 •  Uniek antileksysteem in het rietje.
 • Drinken zonder de nek te belasten.
 • Hygiënisch afsluitbaar.
 • Met ribbels voor extra grip bij het open- en dichtdraaien.

Naar rietjesbekersrietjesbeker-antilek

Leren drinken uit een echte beker

De oefenbeker is een goede voorbereiding op de overstap naar het drinken uit een gewone beker. De oefenbeker heeft een neusuitsparing, zodat je kindje gemakkelijker leert drinken. De oefenbeker stimuleert de juiste drinkhouding doordat het hoofd recht blijft, in plaats van achterover buigt. Slikken gaat hierdoor ook makkelijker. De oefenbeker is ontwikkeld in samenwerking met logopedisten en is te gebruiken vanaf 12 maanden.

Tip: Begin al vroeg met oefenen. Hoe eerder je baby zelf leert drinken, hoe beter. En onthoud, oefening baart kunst.

Voordelen oefenbeker

 • Oefenbeker met neusuitsparing voor het leren van de juiste drinkhouding.
 • Gemakkelijker slikken doordat je kindje zijn of haar hoofd niet achterover hoeft te buigen.
 • Ontwikkeld in samenwerking met logopedisten.

Naar de oefenbekeroefenbeker

Voordelen pakjeshouder

 •  Geen geknoei of gemors meer door het knijpen in pakjes.
 • Met reliëf voor een stevige grip.
 • De 4 voetjes zorgen voor stabiliteit.
 • Te gebruiken vanaf 12 maanden.

Naar pakjeshouders