Hoe lang moet je baby een fopspeen gebruiken?

Zuigen is zeer geruststellend voor kleine kinderen, en daarom is het een van de 5 S'en. Het gebruik van een fopspeen kan dan ook goed zijn voor je baby. Verzorgers worden echter voortdurend door anderen (of door dat stemmetje in hun hoofd) gedwongen om een einde te maken aan de controversiële gewoonte om de veiligheid van je baby te waarborgen.

Wanneer stoppen met een fopspeen?

Wanneer je baby (of peuter) op zijn fopspeen begint te kauwen als speelgoed of tandenstoker, is het misschien tijd om de fopspeen af te nemen. Non-stop speeksel is een teken dat je baby op een fopspeen kauwt in plaats van eraan te zuigen.

Net als bij zindelijkheidstraining zijn er veel tips genoemd door experts. De uitkomst van deze onderzoeken, kunnen je helpen om zonder veel problemen je kindje te laten stoppen met fopspenen. Hieronder volgen tips die je kunnen helpen deze fase probleemloos te doorlopen

 • Begin het proces, ondanks dat het moeilijk is, met een aantal moedige stappen. Wees dapper om enkele moeilijke dagen aan te kunnen om je baby te troosten zonder een fopspeen.
 • Geef je baby alleen de fopspeen op bepaalde vaste tijden - een langzame en gestage aanpak
 • Beperk het gebruik van de fopspeen tot de wieg/baby ledikant
 • Geef je kind andere manieren om kalm te blijven, zoals een favoriet dekentje of speeltje.

De beste leeftijd om het proces van het stoppen met spenen van de fopspeen te starten, is op de leeftijd van 6-7 maanden. Op die leeftijd kost het de minste moeite. Je kunt het gebruik van een fopspeen in minder dan zeven dagen terugbrengen van vaak naar niets.

De American Academy of Pediatrics en de American Academy of Family Physicians raden aan om met het spenen te beginnen wanneer je baby 6 maanden oud is, omdat er dan minder risico is dat je kind oorinfecties krijgt en vooral als de baby verslaafd is aan de fopspeen. Hoe het ook zij, er is geen vast principe. Fopspenen kunnen buitengewoon nuttig zijn bij het troost bieden wanneer de baby naar de  kinderopvang gaat of wanneer er verhuisd wordt. 

Na 9 maanden koesteren kinderen echter een gepassioneerde band met hun fopspeen. Het suggereert niet dat je kinderen moet dwingen om meteen te stoppen met het gebruik van fopspenen, maar het wordt moeilijk om het gebruik te stoppen naarmate de leeftijd vordert en je kunt met steeds meer problemen worden geconfronteerd.

Na welke leeftijd kan het gebruik van fopspenen je baby schaden?

De meeste kinderen zijn echt bereid om te stoppen met de fopspeen wanneer ze tussen de twee en vier jaar zijn. Op deze manier zou je het zaadje in de psyche van je peuter moeten beginnen te zaaien dat de dag om afscheid te nemen eraan komt. Je kunt kleine gesprekken voeren met je baby over dit aankomende moment. Zeg zinnen als "Als kindjes drie jaar worden, gaat de speenfee er met je fopspeen vandoor en brengt nieuw speelgoed mee! Ik moet er niet aan denken wat ze je zal brengen!"

De meest effectieve methode om het gebruik van een fopspeen te stoppen

Hier een paar tips voor het afleveren van het spenen. Dit kan je doen wanneer je hebt besloten om de fopspeen weg te doen en je kind blijft het afwijzen, wanneer je kind oorontstekingen krijgt (van de fopspeen), of als je gewoon het spenen wilt afleren.

Tips om het gebruik van een fopspeen af te leren

 • Gebruik elke dag geduld en magische ademhaling om je kind te helpen de spanning te verminderen en zijn verlangens uit te stellen - zonder fopspeen.
 • Probeer de gedachten te richten op het gebruik van ander speelgoed en laat de fopspenen achter. Geef je kind het favoriete speelgoed of laat een speeltje naar keuze kopen in plaats van een fopspeen.
 • Praat tegen de knuffels over hoe je kind de hele ochtend zonder fopspeen heeft doorgebracht
 • Vertel fantasieën over een konijn dat afscheid nam van een fopspeen, maar die een teddybeer had waar het konijn elke keer blij van werd.
 • Beperk het gebruik van een fopspeen tot specifieke omstandigheden, zoals rustmomentjes of omstandigheden waarbij je kind rust nodig heeft 
 • Begin met korte periodes zonder fopspenen. Begin met sessies van 30 minuten en gebruik een klok zodat je kind weet wanneer de fopspeen terug te geven
 • Zeg nooit tegen je kind dat de fopspenen naar een andere baby gaat. Dat kan je kind chagrijnig maken elke keer dat hij/zij een kind met een ander ziet!
 • Praat met je kind over het weggeven van de fopspeen. Je mag een unieke dag uitkiezen, zoals bijvoorbeeld met een verjaardag.
 • Zorg ervoor dat je iets aanbiedt in ruil voor het stoppen met de fopspeen! Je kind zal wat eenvoudiger herinneringen maken door zich af te zonderen van zijn oude metgezel als hij er iets voor terugkrijgt, zoals speelgoed als cadeau.
 • Plak stickers op de kalender voor de dag dat je van plan bent om de fopspeen weg te gooien en betrek je kind erbij door ze elke dag te laten markeren terwijl je de dagen aftelt

Wees positief, maar wordt niet overmatig energiek. Sommige kinderen deinzen abrupt terug en kiezen ervoor dat ze op dit moment nog niet voorbereid zijn. Je wilt liever niet dat je kind zich teleurgesteld voelt of laat denken dat je het kind in de steek heeft gelaten.

Het stoppen met een fopspeen kan tijd kosten

Als je de spanning voelt om zonder de fopspeen te zijn, weet dan instinctief dat je kind niet is voorbereid, pauzeer dan even... voor een beetje troost.

Bedenk om te beginnen dat, in sommige culturen, kleine kinderen vaak tot vier jaar gevoed worden door hun moeder.

Ten tweede hebben sommige kinderen een erfelijke drive - aan een van de twee kanten van het gezin - om dol te zijn op wat speelgoed (fopspeen, duim, teddy of vertrouwd voorwerp), dat is de reden waarom het stoppen met de fopspeen regelmatig meer duim vraagt. zuigen. Fopspenen zijn superieur aan duimen, omdat het zuigen op de vingers de smaak en de tanden echt kan beïnvloeden, waardoor ongemakkelijke en dure beugels nodig zijn.

Ten derde, het klinkt misschien onzinnig om dit te zeggen, maar de fopspeen van je kind kan een van zijn meest diepgaande, dierbare metgezellen worden.

Kan langdurig gebruik van een fopspeen problemen veroorzaken?

Ongeacht of je kind wel of geen last heeft van oorontstekingen en de tandarts geen mogelijke problemen ziet, u moet overwegen zijn binky snel te elimineren. Een fopspeengewoonte kan moeilijk te doorbreken zijn.

Sommige specialisten vinden dat fopspenen een belemmering zijn voor de spraakontwikkeling. Als je kind regelmatig een fopspeen in zijn mond heeft, kan de fopspeen de spraak beïnvloeden.

Fopspenen hebben zowel voordelen als nadelen. Wat betreft voordelen. Het helpt je baby rustig te houden en te voorkomen dat je kind zich druk maakt. Nadelen zijn onder meer het risico op gebitsproblemen of oorinfecties bij gebruik bij pasgeboren baby's of baby's van 6 maanden, rond de tijd dat ze tandjes krijgen. Oorinfecties komen op deze leeftijd ook vaker voor bij zuigelingen. We raden aan om je baby tot 12 maanden borstvoeding te geven en altijd een fopspeen van goede kwaliteit te gebruiken. Tot die tijd, geniet van elk rustig moment!

Onze fopspenen zijn online te bestellen.