Bij Difrax speelt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) een belangrijke en blijvende rol. In 2020 koppelden we de bestaande initiatieven binnen onze organisatie aan de United Nations Sustainability Goals. In 2021 willen we onze doelen nog concreter invullen en waarmaken.

We Care

Difrax MVO- we care

Bij Difrax vinden we duurzame handel voor zowel werknemers als het milieu erg belangrijk. Daarom produceren we zo goed als al onze artikelen in fabrieken met een social compliance-certificaat zoals amfori BSCI (Business Social Compliance Initiative, www.amfori.org).

We bezoeken onze fabrieken regelmatig en laten ze extern auditen door onder andere amfori BSCI en andere geaccrediteerde testbureaus. De amfori BSCI audits helpen ons de fabrieken te monitoren op de juiste werkomstandigheden en het opvolgen van de milieuvoorschriften. Difrax versterkt, betrekt en ondersteunt onze fabrikanten hierbij. Zo maken we de hele keten steeds transparanter én duurzamer!

Daarnaast maken we ons hard voor en dragen we bij aan een betere samenleving. Daarom ondersteunen wij 4 van de 17 SDG’s (Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) van de Verenigde Naties. Deze doelen kwamen er op basis van wereldwijde inbreng van organisaties en individuen. Ze gingen in 2015 van start en lopen nog door tot 2030.

 De doelen die Difrax ondersteunt zijn:

  • Gezondheidszorg voor iedereen (doel 3)
  • Gelijke rechten voor mannen en vrouwen en empowerment van vrouwen en meisjes (doel 5)
  • Inclusieve, economische groei, werkgelegenheid en fatsoenlijk werk voor iedereen (doel 8)
  • Duurzame consumptie en productie (doel 12)

Doel 3. Gezondheidszorg voor iedereen

drieluik met baby's en het doel good health and well-being

Wereldwijd sterven er elk jaar nog 6 miljoen kinderen voor hun 5e levensjaar. Ook in Nederland maakt 10% van de ongeveer 170.000 baby’s die jaarlijks worden geboren geen goede start. Vroeggeboorte is de grootste oorzaak, maar ook door aangeboren afwijkingen of een te laag geboortegewicht overlijden er per dag 3 baby’s voor, tijdens of kort na de geboorte.

Difrax ondersteunt Strong Babies (https://www.strongbabies.nl/) om dit percentage terug te dringen en zo een groot en immens verdriet bij ouders te voorkomen.
Daarnaast ondersteunen we het Ondernemers voor Ondernemers-programma van Oxfam Novib (www.oxfamnovib.nl). Daarmee helpen we voornamelijk vrouwen met een microkrediet, zodat ze voldoende middelen hebben om goed voor hun kinderen te zorgen.

Tot slot gaat onze aandacht uit naar het welzijn van onze werknemers in de fabrieken. Daarom kijken we binnen onze fabrieken regelmatig of er wel sprake is van een gezonde en veilige werkomgeving. Denk hierbij onder andere aan goede en schone sanitaire voorzieningen, maar ook EHBO-training of de aanwezigheid van duidelijke werkomschrijvingen bij machines.

Doel 5. Gelijke rechten voor mannen en vrouwen en empowerment van vrouwen en meisjes 

Drieluik met baby's en genderneutraal

Binnen Difrax is empowerment van vrouwen en meisjes een groot en belangrijk thema. Een van de organisaties die wij daarom een warm hart toedragen is Free a Girl (www.freeagirl.nl). Zij bevrijden  minderjarige meisjes uit de prostitutie, komen op voor de rechten van vrouwen en werken onder andere aan preventie van prostitutie en de re-integratie van deze meisjes in de maatschappij.

 Ook Oxfam Novib (www.oxfamnovib.nl) werkt via het Ondernemers voor Ondernemers-programma aan empowerment door vrouwen een microkrediet te verstrekken. Met dat geld kunnen vrouwen een eigen toekomst opbouwen.

In onze fabrieken zijn vrouwen goed vertegenwoordigd. Bijna twee derde van de medewerkers in dienst bij de fabrieken is vrouw. Daarnaast is ruim de helft van de managementposities bezet door vrouwen. Ook bij het team van Difrax in Nederland werken voornamelijk vrouwen: maar liefst 85% is daar vrouw!

Vivienne van Eijkelenborg - uitgeroepen tot zakenvrouw van het jaar 2016 - zet zich persoonlijk in om het vrouwelijk ondernemerschap te ondersteunen. Door zichtbaarheid en coaching van vrouwelijke ondernemers probeert ze haar steentje bij te dragen.

Doel 8. Inclusieve, economische groei, werkgelegenheid en fatsoenlijk werk voor iedereen

Drieluik met peuters en decent work an growth

In een wereldwijde markt worden de toeleveringsketens steeds complexer. Het is nu meer dan ooit nodig dat bedrijven de zichtbaarheid van hun productie verbeteren en waar mogelijk verbeteringen doorvoeren in hun toeleveringsketens.

Amfori BSCI stelde een gedragscode op met 11 principes. Deze variëren van eerlijke beloning tot geen kinderarbeid, om duurzame handel binnen een bedrijf centraal te stellen. Het amfori BSCI-platform ondersteunt fabrikanten met up-to-date webinars en live workshops en trainingen in eigen land. Daarnaast werkte amfori BSCI in 2019-2020 aan een publicatie over leefbaar loon, verantwoord inkopen en mensenrechten.

Difrax is voortdurend bezig om in deze snel veranderende wereld te innoveren en up-to-date te blijven. We delen onze kennis tijdens workshops en trainingen voor onder andere kraamverzorgers en gebruiken feedback van zorgprofessionals om onze artikelen te verbeteren.

Daarnaast stimuleren we scholieren en studenten door het aanbieden van stageplekken op verschillende afdelingen binnen onze organisatie. Wij leren van deze vernieuwende en frisse kijk op de wereld en de stagiairs vergaren een gedegen basis voor hun toekomstige carrière. Een echte win-winsituatie!

Doel 12. Duurzame consumptie en productie

drieluik met baby's

Bij Difrax vinden we duurzaamheid onmisbaar. Voor de wereld van nu, maar ook voor de toekomst. We streven daarom continu naar de meest duurzame verpakkingen, materialen en keuzes voor onze artikelen. Zo bevatten onze verpakkingen zo weinig mogelijk plastic en zoveel mogelijk papier/karton.

Het venster van de verpakkingen is precies groot genoeg om het product te kunnen bekijken en de hygiëne blijft gewaarborgd omdat het product niet aan te raken is.

Samen met onze fabrikanten zijn we continu op zoek naar duurzame oplossingen. Zo vervangen we de plastic zakken die tijdens transport in onze kartonnen dozen zitten voor papieren zakken. En we vervoeren het liefst volle containers via zeevracht en vermijden het vliegtuig.

Bij de keuze voor materialen en grondstoffen, draait het bij Difrax om de veiligheid en hygiëne van ieder product. We kiezen alleen de beste materialen voor jouw kindje én het milieu. Voor onze anti-colic S-fles kozen we voor de duurzame materialen: polypropyleen, siliconen en borosilicaatglas. Voor onze fopspenen gebruiken we alleen polypropyleen en siliconen.

Onze Anti-Colic S-flessen en de fopspeenschildjes zijn van polypropyleen. Dit is volledig te recyclen en 100% veilig. Het materiaal is vrij van BPA en weekmakers. Naast het recyclen, heeft polypropyleen nog een paar andere voordelen. Zo kan het goed tegen grote temperatuurverschillen, is het resistent tegen bacteriën en schimmels en is het met stoom te steriliseren. Ook heeft polypropyleen een lange levensduur, waardoor we de onderdelen kunnen hergebruiken. Kortom: het is uitermate geschikt voor babyflessen en fopspenen!

Onze glazen Anti-Colic S-flessen zijn gemaakt van zeer sterk en duurzaam borosilicaatglas. Dit is gemaakt van 100% natuurlijke mineralen en is lood- en BPA-vrij. Borosilicaatglas is lichter dan normaal glas en heeft een lagere uitzettingscoëfficiënt. Hierdoor kan het goed tegen grote temperatuurverschillen en heeft het een extra lange levensduur. Daarom gebruiken ze dit type glas ook in laboratoria. Onze glazen flessen zijn stootbestendig, licht in gewicht en duurzaam in gebruik.

Vanwege de vele voordelen kiezen we bij Difrax bewust voor siliconen voor onze flessenspenen en het zuiggedeelte van onze fopspenen. Zo zijn ze geur- en smaakloos en allergievrij. Siliconen zijn niet recyclebaar maar wel milieuvriendelijk, omdat het duurzaam is in gebruik. Dat komt onder meer omdat het makkelijk hygiënisch schoon blijft, minder snel scheurt en weersbestendig is.

Bij Difrax staan we voor een constante kwaliteit. Dat kunnen we garanderen met siliconen, maar nog niet met rubber. Op dit moment is het productieproces van natuurrubber nog milieubelastend door de toevoeging van chemische stoffen om het bruikbaar te maken. Ook heeft natuurrubber een aantal eigenschappen, zoals geur/smaak, vervormen/verkleuren en allergiegevoeligheid, waardoor we siliconen voor onze artikelen op dit moment een geschikter materiaal vinden.

Wel volgen we de ontwikkeling van duurzame materialen en grondstoffen, productiemethodes en recyclingmethoden op de voet. Dient een nieuw innovatief materiaal of productieproces zich aan? Dan onderzoeken we de mogelijkheden uitgebreid en gaan we testen om de geschiktheid voor onze babyartikelen te achterhalen. Zo proberen we onze producten en het productieproces steeds beter en duurzamer te maken!

difrax x MVO doelen