Help! Welke maat flessenspeen moet ik gebruiken?
Welke maat flessenspeen kan ik het beste gebruiken? Dit is één van de meest gestelde vragen bij onze klantenservice. En dat is niet zo gek. Het kan een behoorlijke klus zijn om de juiste maat flessenspeen te vinden.
Dit komt omdat de juiste maat niet alleen afhangt van de grootte van het speengaatje. Voor een groot deel is het drinkgedrag van het kindje de belangrijkste factor om naar te kijken. Met drinkgedrag bedoelen we de zuigkracht en het doseervermogen van een kindje. Elk kindje heeft een uniek drinkgedrag en dit gedrag verandert ook nog eens regelmatig in het eerste jaar.
Om te beslissen of je de juiste flessenspeen gebruikt, kijk je naar 2 dingen: het drinkgedrag en de voedingsduur. Voor de meeste kinderen is een voedingstijd tussen de 15 en 20 minuten het meest ideaal.
Drinkt jouw kindje sneller maar heeft het daardoor geen klachten zoals overmatig spugen, boeren, onrustig drinken of krampjes? Dan is er geen probleem en hoef je niks te veranderen. Meestal als de voedingen groter worden, gaan kinderen er vanzelf langer over doen.
Drinkt jouw kindje langzamer, maar valt het niet in slaap halverwege en drinkt het wel de volledige voeding, dan hoef je ook niks te veranderen. Let op, voedingen tussen 3 kwartier en een uur zijn echt te langzaam. Je kindje kan dan niet kwalitatief goed drinken en de kans is groot dat het te weinig drinkt door vermoeidheid.
Ook het type voeding speelt mee. Ingedikte voeding, zoals bloempap zal bijvoorbeeld een ruimer speengaatje nodig hebben dan dunne voeding zoals moedermelk of kunstvoeding.
De juiste keuze hangt dus af van een aantal factoren:
- De zuigkracht van je kindje
- Het doseervermogen van je kindje
- De leeftijd van je kindje
- Het type voeding
Soms heb je de juiste flessenspeen en juiste type voeding voor de leeftijd van je kindje en gaat het voeden toch niet goed. De voeding kan te snel of te langzaam gaan. Hoe los je dit op?
Mijn kindje drinkt te snel
Jouw kindje is jonger dan 3 maanden, krijgt dunne voeding uit een maat S (small) flessenspeen en toch gaat de voeding te snel.
Dit ‘opstart’ probleem komt veel voor en kan optreden bij prematuur én op tijd geboren baby’s. Zeker in de eerste 6 weken.
Voor jonge baby’s is het zelf doseren van de voeding met hun tong nog best lastig in combinatie met de zuigkracht die ze hebben. De coördinatie tussen zuigen, doseren, slikken en ademen is dan soms nog niet optimaal. Hierdoor kan zelfs maat S (small) nog te snel gaan. Goed nieuws, dit probleem is meestal van tijdelijke aard.
Oplossingen
Dental flessenspeen
Je kunt in dit geval (tijdelijk) kiezen voor een dental flessenspeen. Deze speen kan helpen bij kindjes met reflux, kindjes die zich snel verslikken, kindjes die te snel drinken of premature kindjes. De dental flessenspeen is aan 2 kanten plat, waardoor de tong makkelijker onder de speen gehouden kan worden. Dit is nodig voor een juiste dosering. Daarnaast zit het drinkgaatje niet op de top van de speen zoals bij de natural flessenspeen, maar op de bovenkant richting het gehemelte. Wanneer een kindje nu zuigt, zal de voeding niet direct achter in het keeltje schieten, maar tegen het gehemelte aankomen waardoor de voeding zich beter in de mond verspreidt. Dit voorkomt verslikken en een schrikreactie en zorgt ervoor dat je kindje de voeding beter kan doseren.
Tip: Wanneer je kindje gedurende een langere periode goed met deze speen drinkt, kun je af en toe de normale S (small) flessenspeen weer proberen. Gaat dit ook goed, dan kun je weer overstappen naar de reguliere small flessenspeen. Geeft het toch nog steeds problemen, dan blijf je met de dental flessenspeen voeden en probeer je het op een later moment nog eens.De dental flessenspeen vind je hier.
Voeding Indikken
Je kunt de voeding tijdelijk iets indikken met johannesbroodpitmeel. Dit zorgt er voor dat de voeding iets minder snel uit de speen stroomt, ondanks dat het kindje hard zuigt. Ook zorgt het er voor dat de voeding minder makkelijk wordt teruggegeven, doordat de voeding letterlijk iets zwaarder op de maag ligt dan volledig vloeibare voeding. Johannesbroodpitmeel wordt daarom ook vaak geadviseerd bij kindjes die overmatig spugen (reflux). Het is makkelijk toe te voegen aan gekolfde borstvoeding of kunstvoeding.
Tip: Wanneer je johannesbroodpitmeel gaat toevoegen, kijk dan niet alleen naar de doseerhandleiding. Bereid de voeding op zo’n manier dat deze de ideale stroomsnelheid heeft voor jouw kindje. Wanneer de voeding dus toch nog te snel gaat na toevoegen, bereid de voeding dan ietsjes dikker. Gaat de voeding nu juist te langzaam, bereid de voeding dan ietsjes dunner.
Dik je de voeding in omdat je kindje veel spuugt maar gaat dit niet door een Small. Kies er dan niet voor om de voeding dunner te bereiden anders is het effect van de dikke voeding weg, maar neem de maat medium en maak de voeding nog iets dikker klaar zodat deze op een rustige manier door de medium gaat.
Met de dikte van een voeding kun je eindeloos variëren, maar met maten van flessenspenen niet.
1-2-3 XS doseerspeen
Speciaal voor kindjes waar de maat Small nog te snel gaat én prematuur kindjes heeft Difrax een 1-2-3 XS flessenspeen ontwikkeld. Het bijzondere aan deze speen is dat dit een drie standen speen is met drie zogenaamde slow flow snelheden. Dit betekent dat er drie verschillende langzame uitstroom snelheden zijn, zogeheten XXS, XS en Small. Helemaal afgestemd op de allerkleinste.
De 1-2-3 XS doseerspeen vind je hier.
Voeding gaat te langzaam
Dit zien we vooral wanneer er ingedikte voeding wordt gegeven met een te kleine speenmaat of wanneer het kindje ouder is en behoefte heeft aan een snellere flow. In beide gevallen kies je voor een grotere speenmaat. Ook wanneer je kindje jonger is dan de leeftijdsindicatie die op de verpakking van flessenspeen wordt aangegeven.
Tip: Ingedikte voeding zoals bloempap, granenpapjes maar ook johannesbroodpitmeel dikken nog verder in naarmate de voeding afkoelt. Hierdoor kan het zijn dat de voeding de eerste minuten goed doorloopt en tegen het einde minder goed doorloopt waardoor je kindje onrustig gaat drinken of er niks meer uit krijgt. Dit is simpel te verhelpen door het laatste restje een klein beetje terug te verdunnen met water of melk (enkele ml kan al schelen) of de voeding in 2 delen te bereiden en op te warmen.
De juiste speenmaat voor mijn kindje zit er niet tussen
Ook dit gebeurt regelmatig. De ene maat gaat te langzaam en een maatje groter gaat weer te snel. Dit kan zowel bij dunne als ingedikte voeding gebeuren.
Over het algemeen zijn dit tijdelijke problemen die vanzelf verdwijnen naarmate het kindje ouder wordt en een goede drinktechniek heeft ontwikkeld. Om die periode te overbruggen, is het ‘spelen’ met de dikte van de voeding het meest praktisch. Die kun je immers helemaal afstemmen op jouw kindje. Zie hiervoor ook het item ‘Voeding indikken’
Voorbeeld 1: Je gebruikt een maat small en je geeft dunne voeding. De small gaat te langzaam en de medium gaat te snel. Dan dik je de voeding iets in zodat deze door de medium kan. Dunne voeding kun je immers niet nog dunner bereiden. Is je kindje een paar weken verder, dan is de kans groot dat indikken niet meer nodig is en er goed uit de medium gedronken kan worden met vloeibare melk.
Voorbeeld 2: Je geeft bloempap. Deze gaat te langzaam door een medium flessenspeen, maar te snel door een large flessenspeen. Dan heb je 2 keuzes. Of je bereidt de voeding iets dunner om het wel door een medium flessenspeen te laten gaan, of je bereidt de voeding iets dikker zodat deze rustiger door de large flessenspeen gaat.
Kijk naar het individuele drinkgedrag
De leeftijden bij de flessenspenen zijn een indicatie. Het belangrijkste blijft om naar het individuele drinkgedrag van het kindje te kijken. Zo kan een kindje ouder dan 3 maanden nog steeds tevreden aan een maat small flessenspeen drinken of een kindje jonger dan 3 maanden deze al te langzaam vinden en toe zijn aan een maat medium. Zolang de voeding naar wens verloopt, is het niet nodig om een andere maat te gaan gebruiken!
Difrax heeft verschillende flessenspenen in haar assortiment voor verschillende leeftijden en verschillende type voeding.