Welke fopspeen heeft mijn kindje nodig?

Veel kinderen hebben vanaf de geboorte een sterke zuigbehoefte. Naarmate je kindje groeit, wordt de zuigkracht steeds sterker. Difrax heeft vijf verschillende maten fopspenen die zowel met de grootte als met de zuigbehoefte van je kindje meegroeien. Maar welk speentje heeft mijn kindje nodig, en wanneer stap je nu precies over? Is de leeftijd de enige indicatie of zijn er meer factoren die laten zien dat je kindje toe is aan een grotere fopspeen?

Omdat elk kindje uniek is, is het belangrijk om als ouder goed naar het gedrag van je baby te blijven kijken. Jij als ouder kan namelijk het beste beoordelen waar je baby aan toe is. Een indicatie voor als je wilt beginnen met het geven van een speentje is de leeftijd van je kindje. Dit blijft echter een indicatie, dus als je kindje kleiner of groter is dan gemiddeld, kan het zijn dat je kindje korter of langer bij een specifieke speen blijft.

Fopspenen per leeftijd

Maar wat als je kindje al een speentje heeft, wanneer stap je dan over op de volgende speen?

Het belangrijkste is dat je baby goed in staat is om de speen in zijn/haar mondje te houden. Vooral bij de Newborn speen, 0-6 maanden speen en 6+ maanden speen zit er nog een duidelijk verschil in de grootte van het schildje en het zuiggedeelte.

Zie je dat je baby zijn fopspeen moeilijk in kan houden? Tuft je baby zijn speen snel uit? Of heeft je baby zichtbaar een afdruk van het schildje in de wangetjes staan omdat je baby moeite moet doen om het speentje in zijn/haar mondje te houden? Dan kan dit een duidelijk signaal zijn om over te stappen op een grotere maat speen.

Naarmate je kindje ouder wordt, veranderd ook de zuigkracht en ga je merken dat er behoefte komt om over te stappen van de 6+ maanden naar de 12+ maanden fopspeen. Deze bevat een stevigere siliconen zuiggedeelte die voldoet aan de grotere zuigkracht.

Kindje met fopspeen

Wil je het afleren van de fopspeen bevorderen?

Na de 12+ maanden fopspeen kan je overstappen op de 18+ maanden speen. Deze heeft een massief zuiggedeelte waardoor dit een heel ander gevoel in de mond geeft. Met deze speen is het afleren van de fopspeen makkelijker. Daarnaast hebben we bij Difrax het ‘stoppen met foppen’ boek. Dit boek bestaat uit een 15-daags stappenplan dat kinderen spelenderwijs voorbereidt op het afscheid nemen van de vertrouwde speen.

Bij alle fopspenen geldt dat het belangrijk is om ze voor en tijdens het (dagelijks) gebruik goed te controleren en op tijd te vervangen. Lees hier meer over het veilig gebruik van de fopspeen.