Wanneer gebruik je een bijtring voor je baby?
Bij doorkomende tandjes hebben baby’s een grote behoefte om te bijten en te kauwen. Om aan die bijt- en kauwbehoefte te voldoen, zijn er verschillende bijtspeeltjes waaruit je kunt kiezen. Zo zijn er bijtringen die een verkoelende werking hebben of een masserende of een combinatie van deze twee. De massagebobbeltjes en de verschillende structuren masseren het tandvlees om druk en pijn van het tandvlees te verlichten.
De ontwikkeling van het melkgebit
Gemiddeld komen de melktanden door wanneer je kindje 5 tot 10 maanden oud is. Let op dit is een gemiddelde. In de praktijk kunnen er grote verschillen zijn. Bij sommige kindjes is het melkgebit pas na hun eerste levensjaar ontwikkeld, terwijl het melkgebit bij anderen al vroeg aanwezig is. Niets om je zorgen over te maken. Het melkgebit komt meestal door in een vaste volgorde: als eerste zijn de snijtanden zichtbaar, met name in de onderkaak, daarna de hoektanden en op latere leeftijd de kiezen. Rond het derde levensjaar is het melkgebit volledig ontwikkeld. Het gebit bestaat dan uit 12 tanden en 8 kiezen.
Hoe weet ik of de tanden doorkomen?
Een doorkomende tand is goed te herkennen aan een bobbeltje op het tandvlees. Dit kan er vuriger uitzien. Wanneer de tand echt op het punt staat om door te breken, verschijnt er een wittige waas onder het bobbeltje. Het daadwerkelijk doorkomen van de tand duurt gemiddeld een aantal weken tot een maand.
Klachten bij de ontwikkeling van het melkgebit:
Kwijlen, huilerig, verhoging en rode wangen.
Andere klachten: diarree en luieruitslag.
Wist je dat een aantal van bovenstaande symptomen niet direct gelinkt zijn aan het doorkomen van de tanden?
Een verhoging kan bijvoorbeeld ook ontstaan door bacterievorming in het open tandvlees. Baby’s zijn onderzoekend en stoppen vaak allerlei objecten in de mond waar bacteriën op zitten. Deze bacteriën veroorzaken kleine ontstekingsreacties die kunnen leiden tot een infectie. Dit is onschuldig en zeker niet schadelijk voor je baby. Ook kan diarree als symptoom optreden, alhoewel dat eerder verband houdt met spijsverteringsproblemen dan met doorkomende tanden. Spijsverteringproblematiek ontstaat vaak tijdens de overgangsfase van vloeibaar naar vast voedsel en de aanwezigheid van grote hoeveelheden vocht in babyhapjes. Diarree komt in deze fase regelmatig voor en veroorzaakt ook luieruitslag.
Kindjes ervaren vaak minder klachten wanneer de snijtanden doorkomen. Het tandvlees is wel wat gevoelig en ook kwijlt je kindje in deze fase meer. De behoefte om op iets te bijten of te kauwen neemt aanzienlijk toe.
Welk bijtspeeltje is het beste voor mijn kindje?
Difrax heeft in haar assortiment een ruime keuze aan bijtspeeltjes die bijdragen aan het verlichten van pijnklachten en voorzien in de bijt- en kauwbehoefte van jouw kindje. Alle bijtspeeltjes zijn ontwikkeld in samenwerking met logopedisten en tandartsen.
Bijtring 3 in 1
Het melkgebit komt door in 3 fases: eerst de snijtanden, dan de hoektanden en als laatste de kiezen. Difrax heeft speciaal hiervoor een bijtspeeltje ontwikkeld met drie verschillende structuren om je kindje in elke fase te ondersteunen. Tip! De 3 in 1 bijtring kan gekoeld worden in de koelkast voor extra pijnverlichting.
Combi koel bijtring
Deze bijtring heeft een extra watergevuld gedeelte voor langdurige koeling van het vurige tandvlees. Met de extra gripribbels is de Combi Koel bijtring gemakkelijk om vast te houden.
Bijtjuweel
Dit unieke bijtspeeltje biedt een combinatie van spelen, bijten, koelen, mondontwikkeling en -verzorging. Het Difrax Bijtjuweel bevat een watergevuld gedeelte in de vleugels van de libelle.
Het eerste tandje wat nu?
Is het eerste tandje doorgekomen? Dan wordt het tijd om te starten met poetsen. Wil je alles weten over het leren poetsen van het gebitje, lees dan onze blog over tandenpoetsen bij een baby.