Baby krampjes: oorzaken en tips
Oorzaken van darmkrampjes bij een baby
Veel baby’s hebben het eerste half jaar last van darmkrampjes of koliek. Dit kan erg vervelend zijn. In deze blog vertellen we graag hoe je kunt herkennen of jouw baby last heeft van krampjes en geven we tips hoe je darmkrampjes kunt verminderen of voorkomen.
Baby buikkrampjes herkennen
Of je baby last heeft van darmkrampjes of koliek kun je aan een aantal dingen herkennen:
- Je baby huilt hard en langdurig, zonder aanwijsbare reden.
- Het buikje voelt gespannen en opgeblazen aan.
- Je baby zal zijn beentjes intrekken en ruggetje krommen of juist de beentjes overstrekken.
- Je baby is winderig.
Mogelijke oorzaken darmkrampjes
Onrijp maagdarmstelsel
Een veelvoorkomende oorzaak is dat het maagdarmstelsel van baby’s bij de geboorte nog niet volledig rijp is. Dit is vóór de geboorte niet merkbaar, omdat de darmpjes van een baby dan nog weinig actief zijn. Na de geboorte moeten de darmpjes van een baby echter ineens aan het werk om voeding te verteren en verwerken. Omdat de darmen dat niet gewend zijn en nog niet volledig ontwikkeld zijn, krijgt een baby sneller last van krampjes en gasvorming.
Teveel lucht inslikken bij voeding
Bij het geven van borstvoeding kan het zijn dat de moeder teveel melk heeft. Je baby slikt dan meer lucht in, omdat het de melkstroom niet goed aankan. Dit kan buikkrampjes veroorzaken.
Geef je flesvoeding, ook dan kan het zijn dat je baby teveel lucht inslikt. Bij een standaard babyfles zie je bij het voeden vaak belletjes en lucht ontstaan. Deze lucht krijgt je baby vervolgens binnen, wat darmkrampjes, spugen en boertjes kan veroorzaken.
Sigarettenrook
Ook sigarettenrook kan invloed hebben op buikkrampjes bij een baby. Baby’s van rokende moeders hebben twee keer zoveel kans op darmkrampjes dan baby’s van niet-rokende moeders.
Verstopping of allergie
Tot slot kan het zijn dat je baby allergisch is voor koemelkeiwit of last heeft van verstopping. Als een baby ontroostbaar blijft huilen en je het vermoeden hebt dat dit niet veroorzaakt wordt door onrijpe darmpjes, breng dan voor de zekerheid een bezoekje aan de huisarts of neem contact op met het consultatiebureau.
De krampjes beginnen meestal twee à drie weken na de geboorte en zijn in week 6 het sterkst aanwezig. Als de baby drie of vier maanden is zijn de buikkrampjes meestal verdwenen.
Hoe kun je krampjes bij een baby verminderen of voorkomen?
Het is niet altijd mogelijk om alle darmkrampjes bij je baby weg te nemen, maar verminderen lukt meestal wel. Een van de mogelijkheden om darmkrampjes te voorkomen of verminderen, is door ervoor te zorgen dat je baby zo weinig mogelijk onnodige lucht via voeding binnenkrijgt. Een anti-koliek systeem (ook wel anti-colic systeem) helpt hierbij. Anti-koliek betekent anti-darmkrampjes. Er zijn verschillende soorten anti-colic systemen verkrijgbaar die helpen bij het voorkomen of verminderen van darmkrampjes bij je baby. Ben je benieuwd naar de verschillende soorten? Lees dan deze blog over anti-colic systemen in babyflessen.
Overige tips tegen darmkrampjes:
Probeer niet te vaak grote verandering in het voedingsschema van je baby aan te brengen. De darmpjes van je kindje moeten dan iedere keer weer wennen.
- Geef je flesvoeding, dan kan het lonen om een ander soort te proberen
- Neem goed de tijd voor de voeding. Je baby mag er gerust 15-20 minuten over doen.
- Als je baby de voeding binnen 15-20 minuten op heeft kun je een flessenspeen met een kleiner gaatje gebruiken of pauze inlassen. Zo voorkom je dat je kindje teveel lucht binnenkrijgt.
- Zorg er bij voeden met een fles voor dat de flessenspeen continu gevuld is met melk en dus niet met lucht. Zo krijgt je kindje zo weinig mogelijk lucht binnen.
- Laat je kindje goed boeren om de overtollige lucht kwijt te raken.
Klik hier om meer te lezen over de keuze voor de juiste flessenspeen.