Difrax bestaat 55 jaar! Tips en weetjes over ons merk, de producten en het ouderschap
A little help bieden aan ouders is waar Difrax al 55 jaar voor staat. Wij weten als geen ander dat het krijgen van een baby je wereld behoorlijk op zijn kop kan zetten. Met het ontwikkelen van innovatieve babyproducten en slimme oplossingen helpen wij (aanstaande) ouders over de hele wereld. Difrax deelt graag haar kennis met jou en heeft daarom een aantal handige tips en leuke weetjes onder elkaar gezet. Het zijn er maar liefst 55 geworden, veel lees- en leerplezier!
Over Difrax, wist je dat…
- Het eerste Difrax product op de Nederlandse markt wattenstaafjes waren? Deze zijn nog steeds te koop in onze webshop.
- Difrax in het verleden ook babyschoentjes en slofjes verkocht? Elke collectie werd vernoemd naar een populaire babynaam in die periode.
- Het assortiment over de jaren heen is uitgegroeid tot meer dan 100 producten? Zo bieden wij babyflessen, fopspenen, drinkbekers en bijtspeeltjes aan, maar ook slimme verzorgingsproducten.
- De naam Difrax staat voor de ‘Di’ van Dimphna, de ‘Fra’ van Frank, de oprichters in 1967, en de ‘X’ van de (toen nog onbekende) opvolger?
- Ons merk in meer dan 40 landen wordt verkocht? Ook in Portugal, Cyprus en Australië vinden papa’s en mama’s onze producten. Daar zijn we best wel een beetje trots op!
- Difrax verschillende prijzen heeft gewonnen voor het beste product zoals Reddot design award en Baby Innovation Award?
Difrax producten – handige tips en weetjes
- De iconische S-fles heeft aan de onderzijde een grotere opening dan bij de hals van de fles. Handig als je net wat meer ruimte nodig hebt tijdens het vullen van fles met ingevroren moedermelkblokjes.
- Heeft je baby zelfs met de small flessenspeen moeite met het doseren van voeding uit de babyfles? Geen zorgen! Dit is normaal en meestal van tijdelijke aard. Een goede tussenstap is de Dental flessenspeen of de XS Doseerspeen.
- De Difrax fopspenen groeien mee met de ontwikkeling van je kleintje. Onze fopspenen komen in 5 verschillende maten van Newborn t/m 18+ maanden, in Natural en Dental. Het vlindervormige schildje is een uniek ontwerp. Naast dat het heel herkenbaar is, is het ook nog eens heel nuttig! De vorm zorgt ervoor dat de luchttoevoer optimaal is.
- Het uiteinde van de fopspeen (het zuiggedeelte) heet een baglet.
- Difrax helpt jouw kindje ook weer van de fopspeen af met het ‘Stoppen met foppen boek’.
- Heb jij de twee gaatjes onderaan de drinkbekers al ontdekt? Zo loopt het water van de vaatwasser er gemakkelijk uit.
- Difrax werkt nauw samen met medische specialisten om de beste producten voor jou en je baby te ontwikkelen.
- De anti-colic S-fles kun je helemaal uit elkaar halen om hygiënisch te reinigen en alles kan in de vaatwasser! Wist je dat Difrax ook glazen babyflessen heeft? Dit glas wordt ook gebruikt in laboratoriums. Klinkt heel medisch hè?
- Het dekseltje van de Rietjesbeker klik je handig op de beker. Zo raak je hem niet kwijt.
- Onze Peuterkom heeft een hoge en een lage kant, zodat je kindje het eten makkelijk met de lepel kan opscheppen. Is je kindje rechtshandig? Zet dan de hoge kant aan de linkerkant voor je peuter neer. Is je kindje linkshandig, dan geldt het omgekeerde.
Jij en je baby
- Wist je dat de foetus al vanaf 8 weken in de zwangerschap begint met bewegen? Deze bewegingen voel je nog niet, want je baby is nog maar zo groot als een bosbes.
- De foetus maakt vanaf 13 weken in de zwangerschap urine aan die hij gewoon in het vruchtwater uit plast en weer opdrinkt. Geen zorgen, dit kan geen kwaad!
- Vanaf week 18 voel je de eerste bewegingen van je kleintje in je buik. Hoe bijzonder!
- Tijdens je zwangerschap zijn dromen vaak heftiger en levendiger. Dit komt omdat hormonen ervoor zorgen dat jij meer emoties hebt die je ’s nachts moet verwerken.
- Het zwangerschapshormoon HCG (humaan choriongonadotrofine) is de boosdoener van verschillende zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn en een zwakkere blaas. Zorg tijdens deze kwaaltjes extra goed voor jezelf!
- Een kat in huis? Vermijd dan tijdens je zwangerschap het schoonmaken van de kattenbak. In de ontlasting van de kat kan namelijk een parasiet voorkomen die een infectieziekte veroorzaakt, genaamd toxoplasmose.
- Het geslacht van de baby wordt bepaald door de zaadcel van de man.
- Wist je dat slechts 5% van de baby’s op de uitgerekende datum worden geboren?
- Wereldwijd worden er 255 baby’s per minuut geboren.
- Bizar feitje: 1 op de 2.000 baby’s hebben bij de geboorte een tandje in de mond. Meestal kan dit geen kwaad, maar soms moet het tandje verwijderd worden.
- Kraamzorg is een typisch Nederlands fenomeen. In het buitenland beval je meestal in het ziekenhuis, waarbij je na enkele dagen naar huis mag.
- Je borsten scheiden na de bevalling een bepaalde geur af, wat een baby helpt om je borst te vinden.
- De eerste melk die je afscheidt na de bevalling heet colostrum, ook wel vloeibaar goud genoemd. Het bevat zeer belangrijke voedingsstoffen voor je baby.
- Bepaalde voeding kan de smaak van je moedermelk beïnvloeden. Door gevarieerd te eten, laat je je baby wennen aan verschillende smaken.
- Een baby heeft wel 350 botten in zijn lichaam, terwijl een volwassenen er maar 206 heeft. De botten groeien bij een baby later nog aan elkaar.
- Roze muisjes? Een meisje draagt bij de geboorte haar eicellen al bij zich, genoeg voor de rest van haar leven. Dat zijn gemiddeld één miljoen cellen waarvan er in de puberteit ongeveer 400.000 van over zijn.
- Vanaf 6 maanden kunnen de eerste tandjes van je kindje doorkomen.
Voeding
- Tip als je de babyfles wilt introduceren naast het geven van borstvoeding! Laat in het begin papa, een tante of oma de babyfles geven. Een baby kan namelijk de fles weigeren, omdat hij mama associeert met uit de borst drinken. Je vindt in de dop van de S-fles een maataanduiding. Dit is super handig om kleine hoeveelheden voeding te meten.
- De gemiddelde voedingstijd duurt ongeveer 20 minuten. Zit jij ook op ongeveer 20 minuten? Dan weet je dat je de juiste babyfles en maat flessenspeen hebt.
- Geen geknoei door een smalle flessenhals! Gebruik een melkpoedercontainer om melkpoeder in de fles te doen. Hier zit altijd een smal tutje aan die je makkelijk in de opening van de fles steekt.
- Wil je gekolfde melk in doseerblokjes invriezen? Gebruik dan een ijsblokzakje of -bakje. Tip! Meet af hoeveel ml één ontdooit ijsblokje is. Zo weet je precies het aantal blokjes voor één hele voeding. Bovendien is er geen verspilling, want je vult precies het aantal blokjes voor de voeding die je geeft.
- Het uitkoken van flessen en spenen is tegenwoordig alleen nodig voor het eerste gebruik. Vanaf het tweede gebruik kan je deze producten reinigen in de vaatwasser of steriliseren met een magnetron sterilisator.
- Geef je borstvoeding, neem voor onderweg voldoende zoogkompressen mee. Liefst die per stuk hygiënisch verpakt zijn, makkelijk voor in je handtas.
- Wanneer je kindje ouder is, worden de voedingen groter en gaan er dus meer schepjes voeding door het water. Als je de kunstvoeding gaat afmeten, gooi dan niet direct de poeder in het water, maar doe dit eerst in een bakje. Wanneer je de tel kwijt raakt (door een telefoon, kind of deurbel), kun je de poeder gewoon weer teruggooien en opnieuw beginnen.
- Voor oudere kinderen die slecht eten, is het slim om ze te betrekken bij het koken. De meeste kinderen vinden het heel interessant om te eten wat ze zelf ‘gemaakt’ hebben.
Verzorging van je baby
- In de eerste dagen heeft een baby een plakkerige dikke ontlasting, genaamd meconium. Het ziet er net uit als teer en is moeilijk van de billen af te vegen. Door bij elke verschoning een flinke laag vaseline op de billen te smeren, veeg je de meconium makkelijk van de billen af.
- Laat een vieze (poep)luier open onder de billen van de baby liggen en leg wat billendoekjes over het vieze deel. Als je baby gaat poepen of plassen tijdens de verschoning dan komt het in de vieze luier terecht. Vouw je de luier al dubbel onder de billen dan komt alles op de buitenkant van de luier te zitten!
- Heeft je baby na de eerste dagen nog huidsmeer in zijn haar? Dit kam je er moeilijk uit. Neem een gaasje en druk deze over een kam. Als je nu het haar kamt, blijft het huidsmeer aan het gaasje hangen.
- Hoe check je je baby op spruw? Bij spruw zie je witte vlekjes in de mond die lijken op melkrestjes. Doe een gaasje om je vinger en veeg over een wit vlekje. Is het weg te vegen dan is het een melkrestje. Kun je het niet wegvegen? Dan kan het spruw zijn. Let op! Bij spruw is het nodig dat zowel de moeder als de baby behandeld worden.
- Bij kleine baby’s is nageltjes knippen een priegelwerk. Gebruik een fijne glazen vijl in plaats van een knippertje en voorkom scherpe nagelranden en de angst om in een vinger te knippen.
- Vind je het lastig inschatten of je baby zich goed houdt qua temperatuur als je naar buiten gaat? Temperatuur voor je weggaat en als je terugkomt. Dan weet je of je baby zich goed op temperatuur houdt.
- Slaapt je baby moeilijk in? Zet de stofzuiger aan of een ander apparaat dat een monotoon geluid maakt. Raar maar waar! De meeste baby’s reageren hier goed op, omdat het monotone geluid doet denken aan de hartslag van de moeder en het rondpompen van het bloed in de buik.
- Slaapt je baby onrustig door “fladderen” (schrikkerige armbewegingen)? Baker je baby in. Hiervoor hoef je geen speciale bakerdoek te kopen, een lakentje of handdoek is voldoende. Leg de armpjes langs het lichaam en vouw de doek er strak omheen. Baby’s vinden dit heerlijk en schrikken minder vaak wakker door hun eigen bewegingen.
- Weet jij wat een matrozen bedje is? Door het laken als een envelopje te vouwen, kun je een groot bedje toch opmaken. Een veilige manier die voorkomt dat je baby onder de deken schuift.
- Sommige baby’s vinden in het begin een badje eng. Dit los je handig op door de voetjes tegen de achterwand van het badje te houden en een warm nat washandje op de buik te leggen. Op deze manier ervaart je baby letterlijk wat steun om zich heen.
- Is een badje nog steeds te uitdagend voor je baby? Gebruik een tummy tube (of grote emmer). Grote kans dat je baby dit heerlijk vindt, want dit bootst een gevoel na zoals in de mamabuik.
- Hoe trek je slim een truitje of een rompertje aan? Begin eerst met het kinnetje door de opening, zo blijft de kleding als het ware ‘haken’ en schiet strakke kleding niet over het gladde babyhoofdje.
- Te warm of te koud aangekleed? Voorkom dubbele lagen, want dit zit oncomfortabel en is lastiger aan en uit te doen. Neem standaard onderin de kinderwagen een extra omslagdoek of dekentje mee. Is het kouder dan dek je je baby makkelijk extra toe. Is het warmer dan haal je de extra doek of deken gewoon weg.
- In de auto valt speelgoed vaak op een onmogelijke plek. Zeker bij baby’s is het handig om wat speeltjes aan een riem of koord te bevestigen en deze vast te maken aan de handgreep boven bij de deur. Zo vallen speeltjes tenminste niet op de grond.