Artikel: Ontdek alles over de Difrax Borstkolf en hoe je deze optimaal gebruikt
Ontdek alles over de Difrax Borstkolf en hoe je deze optimaal gebruikt
Borstvoeding geven is een prachtig proces. Al brengt het soms wel uitdadingen met zich mee. De uitdaging om borstvoeding te combineren met werk, reizen of een druk leven. Of misschien komt de borstvoeding nog niet goed op gang.
In deze blog informeren wij zowel moeders als zorgprofessionals over de Difrax borstkolf. Op welke manier de kolf jou kan ondersteunen tijdens je uitdagingen en hoe je de kolf op een juiste manier gebruikt. We gaan dieper in op de technische aspecten, het comfort en geven je praktische tips. Dan ben jij goed voorbereid als je gaat starten met kolven.
Afmetingen en inhoud, meten = weten
De Difrax borstkolf is 12,5 cm hoog, 10,5 cm breed en 7,5 cm diep. Dankzij het slanke model kan de kolf gemakkelijk in de BH gedragen worden.
De kolf weegt leeg 275 gram. Dit gewicht neemt wat toe naarmate meer melk in de container wordt opgevangen. De kolf is compact en licht in gewicht. Ideaal voor onderweg, maar ook praktisch aan het begin van de voedingsperiode. Je kan aan één borst kolven en de baby voeden aan de andere borst. Dit bespaart tijd als je graag een voorraad gekolfde melk wilt aanleggen, of als je extra moet kolven om de borstvoeding opgang te krijgen. De melkcontainer heeft een inhoud van 120 ml.
Comfortabel kolven doe je met de juiste borstschelpmaat
Het kiezen van de juiste borstschelpmaat is nodig om soepel te kunnen kolven. Te kleine of te grote borstschelpen kunnen ongemak veroorzaken en de melkproductie belemmeren. Een zorgprofessional kan je begeleiden bij het meten van de tepeldiameter en de juiste schelpmaat adviseren.
Voor optimaal comfort beweegt de tepel vrij in de schelp en de tepelhof mag niet naar binnen gezogen worden. Houd 1 tot 2 mm ruimte tussen de schelp en de tepel. Dit voorkomt pijnklachten en bevordert een efficiënte melkproductie.
Vergeet tijdens het meten niet om beide tepels te meten. Je borsten kunnen van elkaar verschillen in grootte.
Hoe lang mag je kolven? Tips voor veilig gebruik
Kolf niet langer dan 30 minuten per sessie. Langdurig kolven kan leiden tot irritatie en schade aan de tepels. Zorg dat de tepel voldoende ruimte heeft (1-2 mm rondom) in de schelp. Een schelp die te groot of te klein is, kan niet alleen ongemak veroorzaken, maar ook de melkproductie verminderen.
Accuduur en opladen: ideaal voor drukke moeders
De Difrax borstkolf biedt flexibiliteit, vooral voor moeders die onderweg zijn of thuis door willen gaan met hun activiteiten. Een volle batterij gaat tot 120 minuten mee (vier kolfsessies). De kolf is eenvoudig op te laden via een USB-kabel of powerbank. Dit maakt kolven op elke locatie mogelijk, zonder afhankelijk te zijn van stopcontacten.
Dit is bijzonder handig als je op locatie werkt of veel onderweg bent. Maar ook thuis. Wanneer je tijdens het kolven graag je handen vrij wilt hebben of je wilt bezighouden met je baby.
Het geluid van de kolf is tot 50 DB in de meest intensive modus.
Instellingen en intensiteit. Zo vind je de kolfmodus die het beste bij jou past
Met de Difrax borstkolf kan je de zuigkracht en snelheid aanpassen naar jouw wensen. De kolfsessie bestaat uit 2 fasen:
Fase 1: Stimulatie, waarbij korte, snelle aanzuigingen de melkstroom op gang brengen.
Fase 2: Afkolven, beschikbaar in de reguliere en de intensieve modus.
Voor beide fasen kan je de zuigkracht en snelheid in acht niveaus aanpassen om de kolfsessie te personaliseren op basis van comfort en melkproductie. Hierdoor is de kolf flexibel in te zetten voor verschillende situaties. Als je bijvoorbeeld gevoelige tepels hebt of last hebt van een lagere melkproductie.
Extra informatie voor de professional
In de tabel hieronder staat de onderdruk (UP) en de aanzuiging per minuut (CPM) weergegeven. De standen L1, L2, L7 en L8 zijn hiervoor getest. De overige standen liggen ergens tussen deze waarden. Houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is; er kan altijd een bepaalde afwijking in UP zijn.
Wat moet ik doen bij een volle opvangcup?
Je kan de borstkolf op elk gewenst moment pauzeren om de opvangcup te legen. Dit kun je het beste doen als de melkstroom vermindert, zodat er geen melk verloren gaat. Met de handige pauze functie ervaar je meer controle tijdens het kolven en voorkom je verspilling van kostbare moedermelk.
Het opvangbakje kan volledig uit elkaar om deze grondig te reinigen van melkresten. Lees voor het reinigen van de borstkolf altijd de handleiding.
Wat moet ik doen als de binnenschelp niet past?
Als geen van de standaardmaten binnenschelpen passen dan is de 27 mm binnenschelp los beschikbaar. Deze maat is speciaal ontwikkeld voor moeders met een grotere tepeldiameter en is via de klantenservice verkrijgbaar. Zorgprofessionals kunnen moeders hierop wijzen als zij tegen problemen aanlopen met het vinden van de juiste maat.
Tips voor moeders en zorgprofessionals
Voor moeders: Zorg dat je de juiste maat borstschelp kiest en let op het comfort tijdens het kolven. Het aanpassen van de instellingen van de kolf, zoals de zuigkracht en de snelheid draagt bij aan een soepele afkolving. De hardste zuigstand is niet altijd de beste stand! Zodra de melk gaat stromen en je ervaart geen pijn dan heb je de juiste modus te pakken.
Heb je te weinig zicht op de hoeveelheid inhoud van het melkreservoir? Ga dan voor de spiegel staan of gebruik de selfie functie van je mobiel. Deze tip kan je ook gebruiken als je de juiste maat borstschelp wilt aanmeten en je de ruimte rondom de tepel wilt controleren.
Conclusie: de borstkolf die past bij jou wensen
De Difrax borstkolf is een ideaal hulpmiddel tijdens de borstvoedingsperiode. Vooral als je werkt, veel reist of andere dagelijkse activiteiten wilt combineren. Let op de instellingen en zorg voor comfort tijdens het kolven. Voor zorgprofessionals is het belangrijk om moeders goed te begeleiden bij het gebruik van de borstkolf om pijnklachten te voorkomen en de melkproductie te optimaliseren.