De beste anti-colic babyfles tegen darmkrampjes

Anti-colic of anti-koliek betekent ook wel anti-darmkrampjes. Veel baby’s hebben het eerste half jaar last van darmkrampjes of koliek. Daar kunnen meerdere oorzaken voor zijn. Een van de veelvoorkomende oorzaken van krampjes bij je baby, is het inslikken van teveel lucht tijdens de voeding. De binnengekregen lucht kan naast darmkrampjes ook spugen en boertjes veroorzaken. Het is daarom belangrijk om het binnenkrijgen van teveel lucht zoveel mogelijk te beperken. Dit kan middels een anti-colic systeem in de babyfles. 

Wat is een anti-colic systeem?

Bij babyflessen zonder anti-colic systeem zuigt de flessenspeen van de fles vacuüm tijdens het drinken. Dit komt omdat de lucht in de fles op raakt en niet tijdens het drinken wordt aangevuld. Om nieuwe lucht in de fles te krijgen moet je kindje stoppen met drinken en krijgt het onnodig extra lucht binnen. Een anti-colic systeem zorgt voor een toevoer van lucht tijdens het drinken, waardoor je kindje de voeding niet hoeft te onderbreken en vacuüm zuigen wordt voorkomen.

Lucht in de voeding veroorzaakt darmkrampjes

Bij standaard anti-colic babyflessen wordt de benodigde lucht via een ventiel in de flessenspeen de fles ingezogen. In dit geval gaat de lucht door de voeding naar de achterkant van de fles. Het is onvermijdelijk dat er zo ook lucht achterblijft in de voeding. Je baby krijgt deze vervolgens binnen en dit veroorzaakt krampjes. Ook gaat lucht in de voeding ten koste van de voedingsstoffen en vitamines.

Anti-colic systeem zorgt voor minder onnodige lucht

Het is dus belangrijk om de voeding van de lucht te scheiden. Bij een goede anti-colic fles wordt de benodigde lucht gescheiden van de voeding. Je baby krijgt zo minder onnodige lucht binnen, waardoor buikkrampen sterk worden verminderd of voorkomen. Ook blijven de voedingsstoffen en vitamines zo beter behouden.

Werking Anti-Colic systeem

Soorten anti-colic systemen

Naast het systeem waarbij de lucht via een ventiel in de flessenspeen de fles in wordt gezogen, zijn er nog twee bekende soorten anti-colic systemen. Een systeem met een rietje/buis en een anti-koliek systeem met een ventiel in de bodem van de babyfles.

Anti-koliek systeem met rietje of buisje

Het voordeel van een anti-colic systeem met een rietje of buisje is dat de lucht niet met voeding vermengt. Het nadeel is dat het buisje smal is en daardoor lastig schoon te maken. Er is een speciaal borsteltje voor nodig. Ook is dit systeem niet geschikt voor dikkere voeding, zoals voeding ingedikt met johannesbroodpitmeel. Het buisje/rietje raakt hierdoor verstopt en verliest zijn werking.  

Anti-koliek ventiel onderin de babyfles

Bij de Difrax S-fles zit het anti-koliek systeem onderin de fles. Het siliconen anti-koliek ventiel ligt in een speciale bodem met luchtgaatjes. Tijdens het drinken wordt de benodigde lucht door de gaatjes en het ventiel via de onderkant de fles in gezogen. Omdat de benodigde lucht direct achterin de fles komt, hoeft de lucht niet door de voeding. Zo krijgt het kindje minder/geen lucht in de darmpjes en blijven de voedingswaarden en vitamine A, C en E optimaal behouden. De fles is volledig uit elkaar te halen, inclusief het ventiel in de bodem. De fles kan daardoor makkelijk worden schoongemaakt, zowel handmatig als in de vaatwasser. Super hygiënisch!

Babyfles schoonmaken

Ergonomische drinkhouding

De meest natuurlijke drinkhouding voor een kindje is rechtop liggend of zittend, met het hoofdje naar je toe. Bij het voeden met een rechte babyfles moet de fles verticaal gekanteld worden om de melk naar de flessenspeen te laten stromen. Naarmate de fles leger raakt, moet hij steeds verder gekanteld worden. Om de flessenspeen goed in het mondje te houden, moet het kindje zijn of haar nekje naar achteren tillen (waardoor het nekje onnodig wordt belast) en moet de voeder zijn of haar arm steeds hoger optillen. Dit is geen ergonomische drinkhouding.

De Difrax S-fles heeft een gebogen vorm. Doordat de onderkant van de fles tijdens het voeden hoger ligt dan de bovenkant, blijft de melk op natuurlijke wijze naar de flessenspeen toestromen. Zo kan de fles horizontaal worden gehouden tijdens de voeding. Je kindje hoeft hierdoor zijn of haar nekje niet te belasten en de voeder kan arm en schouder in een natuurlijk positie langs het lichaam houden.

Klik hier om naar alle Difrax Anti-Colic Babyflessen te gaan.