Feiten & fabels: wat je het beste kunt eten tijdens borstvoeding

Er bestaan nogal wat fabels over wat je zelf juist wél of niet kunt eten als je borstvoeding geeft. In deze blog zet ik de feiten én fabels over eten tijdens borstvoeding op een rij. Ik hoop dat dit jou als (aanstaande) moeder helpt om bewuste (voedings)keuzes te maken én de borstvoedingsperiode zekerder door te komen.

De feiten

Feit: de voeding van de moeder heeft nauwelijks invloed op de kwaliteit van de moedermelk.

Moedermelk is altijd volledig. Moedermelk waar bestanddelen uit missen, bestaat niet. Dus in tegenstelling tot wat bakerpraatjes beweren, heeft jouw voeding nauwelijks invloed op de kwaliteit van je melk. Wél kan jouw voeding de smaak van de melk wat beïnvloeden. Zie volgend feit.

Feit: jouw voeding beïnvloedt de smaak van moedermelk.

Klopt. Het is zo dat bepaalde voeding de smaak van je moedermelk wat kan beïnvloeden, maar dat is zeker niet erg! Door zelf gevarieerd te eten, laat je je baby wennen aan verschillende smaken.

Feit: als moeder mag je tijdens de borstvoeding periode alles eten.

In tegenstelling tot je zwangerschapsperiode, waar producten zoals rood vlees en ongepasteuriseerde kaas worden afgeraden om te eten, zijn er geen verboden producten tijdens je borstvoedingsperiode. Het enige wat ik eigenlijk altijd adviseer is om je gezonde verstand te gebruiken en ‘gewoon’ gevarieerd te eten. Zorg bijvoorbeeld voor de inname van voldoende fruit en groente en een goede hoeveelheid vetten. Je hoeft geen extra vitamines te nemen bij een gevarieerd voedingspatroon. Alleen wanneer je geen dierlijke producten neemt is het aan te raden om vitamine B12 in te nemen. Wanneer je nog veel borstvoedingen op een dag geeft, kan het inderdaad zo zijn dat je meer dorst hebt. Het advies is in dit geval om tijdens dat je borstvoeding geeft, zelf een glaasje water te drinken.

Feit: warme maaltijden die alcohol bevatten kunnen veilig worden genuttigd.

De alcohol is in een warm gerecht al vervluchtigd. Warme gerechten zoals mosselen, stoofpotjes of pasta, waarin bij de bereiding bier of wijn is gebruikt, kun je dus gerust eten.

Moeder met baby

De fabels

Fabel: als je borstvoeding geeft, moet je eten voor twee.

Tijdens de borstvoeding heb je als moeder gemiddeld behoefde aan 200 tot 500 extra kcal. Eten voor twee is niet nodig, gewoon eten naar eigen behoefte volstaat.

Fabel: bepaalde voeding van de moeder kan krampjes veroorzaken bij de baby.

Er is nooit wetenschappelijk bewezen dat als moeders bepaalde voedingsmiddelen tot zich nemen, dit krampjes veroorzaakt bij de baby. Dit is dan ook geen reden om bepaalde dingen niet te eten. Zelfs pittig eten kan prima genuttigd worden als de moeder hier zelf goed tegen kan.

Fabel: je mag niet (teveel) koffie drinken tijdens het geven van borstvoeding.

Dranken zoals koffie kunnen gewoon genuttigd worden.

Fabel: je mag geen alcohol drinken tijdens het geven van borstvoeding.

Per glas alcohol duurt het ongeveer 2 tot 3 uur voordat de alcohol uit je bloed is. Aangezien borstvoeding uit je bloed wordt gemaakt, betekent dit dat je na het nuttigen van 1 glas alcohol 2 tot 3 uur moet wachten tot je de baby weer borstvoeding kan geven. Wanneer je 2 glazen alcohol neemt, verdubbelt dit de wachttijd: dus tot ca. 6 uur.

Tip:

Wanneer je een glas alcohol wilt drinken, voed je kindje dan vlak voor die tijd. Tegen de tijd dat je kindje weer wil drinken is de alcohol uit je borstvoeding. Je kunt natuurlijk ook zorgen voor een voorraadje afgekolfde melk. Als je kindje eerder of meer wil drinken, heb je melk al achter de hand.