Tips voor een zorgeloze borstvoedingsperiode

Borstvoeding is de beste start voor elke baby. Toch stoppen veel moeders met het geven van borstvoeding wanneer ze na hun zwangerschapsverlof weer aan het werk gaan, want borstvoeding geven en kolven gaan helaas niet altijd even makkelijk als gehoopt. In de 15 jaar dat ik als kraamverzorgster heb gewerkt, heb ik veel vrouwen geholpen om hun borstvoedingsperiode zorgelozer te maken.

In deze blog geven (toekomstige) moeders míjn 5 tips om borstvoeding geven makkelijker vol te houden.

”Ik wil geen melkkoe zijn…”

De belangrijkste reden voor vrouwen om te stoppen met het geven van borstvoeding na de verlofperiode, is het zich niet prettig voelen tijdens het kolven. Ze zien zichzelf als melkkoe. Ook wordt pijn vaak genoemd bij de gedachte aan het geven van borstvoeding*. Maar borstvoeding geven hoeft echt niet vervelend te zijn! Met de volgende tips ga je met vertrouwen je borstvoedingsperiode in. *bron: Blauw Research BL 21065 – juni 2016

Moeder met kindje

5 tips voor een zorgeloze borstvoedingsperiode

Tip 1: Laat je van tevoren goed informeren door een professional

Het is een beetje cliché, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Borstvoeding kan een paar opstart hobbeltjes hebben. Zo kan het zijn dat je baby tijdelijk niet in staat is om bij jou te drinken. Dit kan door bijvoorbeeld een ziekenhuisopname, of omdat je moedermelkproductie extra moet worden gestimuleerd of je baby moet worden bijgevoed. Het is daarom aan te raden om een borstvoeding informatiebijeenkomst bij te wonen. Deze worden door de meeste ziekenhuizen, verloskundigen of lactatiekundigen gegeven.

Tip: ga samen met je partner. Ondanks dat je als vrouw de borstvoeding geeft, is het heel nuttig als je partner ook een goed beeld krijgt over hoe borstvoeding werkt. Zo kunnen jullie elkaar optimaal steunen wanneer de baby geboren is.

Voorlichting borstvoeding kraamverzorgster

Tip 2: Ontspan!

Na een bevalling is rusten enorm belangrijk voor de moeder. Je lichaam moet herstellen, je bent moe en er komen veel nieuwe indrukken op je af. Probeer ondanks alles te ontspannen. Wanneer je ontspannen bent heeft dit een gunstige uitwerking op de melkproductie én op je baby. Zie het geven van borstvoeding als qualitytime met je kindje!

Tip 3: Geduld is een schone zaak

Zowel voor de moeder als voor de baby is het voeden nieuw. Je moet dit samen leren en het kost soms een paar dagen om dit onder de knie te krijgen. Geduld is heel belangrijk om de borstvoeding te laten slagen. Gelukkig is er is een netwerk aan professionals die jou kan begeleiden wanneer je wat hulp kunt gebruiken. Voor borstvoeding is dit een lactatiekundige. Je hoeft niet direct een probleem te hebben om haar te raadplegen, ook bij vragen is ze te benaderen.

Tip 4: Kies voor een kolf die geschikt is om flexibel in te zetten en gebruiksvriendelijk is

De kans is aanwezig dat je op een gegeven moment wilt gaan kolven. Omdat je bijvoorbeeld niet altijd bij je kindje in de buurt bent en je wel volledige voedingen wilt kunnen geven. Of omdat je in het begin de kolf als hulpmiddel nodig hebt om je borstvoeding een goede start te geven. De keuze voor een kolf is dan een belangrijke beslissing. Kies je bijvoorbeeld voor een hand- of elektrische borstkolf? Uiteraard ben ik fan van de Difrax-borstkolf. Deze kolf is klein, handzaam, stil én discreet onder de kleding te dragen. Elektrisch en ook draadloos te gebruiken waardoor je veel vrijheid hebt. Difrax werkt momenteel aan een vernieuwde versie van de borstkolf. Deze zal naar verwachting begin 2021 verkrijgbaar zijn.

Moeder met kindje en borstkolf

Tip 5: Bereid je voor op mobiliteit – babyfles

Natuurlijk is het mogelijk om een kindje van de borst meteen naar de beker te krijgen om te drinken. In de praktijk is het vaak handiger om tussentijds te werken met een babyfles. De babyfles kun je gaan introduceren als je baby probleemloos aan de borst drinkt. Je baby heeft even tijd nodig om aan de nieuwe drinktechniek te wennen, dus begin met oefenen vóórdat je daadwerkelijk gaat werken of wat dagen op pad gaat. De meeste kindjes kunnen de fles en borst goed met elkaar combineren wanneer ze ongeveer 6/8 weken probleemloos aan de borst hebben gedronken.

Tip: Heeft je kindje moeite met de fles, laat dan iemand anders de eerste paar flesjes geven. Denk bijvoorbeeld aan papa, opa of oma. Sommige kindjes vinden het verwarrend als hun mama (waarbij ze ook aan de borst drinken), ze de fles geeft.

Heb jij zelf nog handige tips of adviezen over het geven van borstvoeding? Deel ze hieronder met andere (toekomstige) moeders.