Difrax | How About Mom: "Moedergevoel mag groeien" Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: How About Mom: "Moedergevoel mag groeien"

How About Mom: "Moedergevoel mag groeien" - Difrax
Maternity

How About Mom: "Moedergevoel mag groeien"

 Wat als ik niet direct ‘verliefd’ ben op mijn baby? Misschien vraag je je dat als aanstaande of kersverse mama af. Alle beelden in films en op televisie doen ons geloven dat je direct een intens, overweldigend gevoel van liefde ervaart zodra jouw baby geboren is. De waarheid is: moedergevoel mag en kan groeien.

‘Had jij direct een moedergevoel, of moest dit groeien?’, vroegen we aan ruim 1000 vrouwen via How About Mom’s Instagram. ‘Ik was direct verliefd’, antwoordde 60% van de vrouwen. Iets minder dan de helft - 40% - zei juist dat dit gevoel geleidelijk groeide.

Besef je dus: bij veel vrouwen is dat moedergevoel iets dat moet groeien. Als je niet direct verliefd bent op je baby, is dat volkomen normaal en niets om je voor te schamen. Ook al lijkt het door verhalen en ervaringen om je heen alsof jij de enige bent.

Dit geldt overigens ook voor vaders en partners. Veel partners geven aan dat de geboorte van hun kindje een bijzondere, onvergetelijke ervaring is. Wel kan het zijn dat het diepe gevoel van verbondenheid met hun baby pas later groeit, in de weken of maanden na de geboorte.

We vroegen psycholoog Marjolein Brandenburg hoe dat ‘moedergevoel’ precies ontstaat, en waarom het soms een tijdje kan duren voordat je een diepe band of liefdevolle gevoelens voor je baby kunt ervaren. “Er zijn allerlei factoren die een rol spelen bij het ‘verliefd worden’ op een pasgeboren baby. Jouw persoonlijkheid speelt een rol, maar ook hoe de bevalling is geweest en hoe het met jouw kindje gaat. De waarheid is dat moederschap een enorme aanpassing van jouw leven is. Je hebt tijd nodig om daaraan te wennen.”

Volgens Marjolein is dat ‘moedergevoel’ iets fysiologisch of lichamelijks, vergelijkbaar met een heftige verliefdheid. Soms ben je op slag verliefd, soms groeit de liefde geleidelijk. Heb er vertrouwen in dat het vanzelf goed komt. Dat er iets in jouw gevoel of dat van je partner verandert.

Moedergevoelens zorgen ervoor dat je voor jouw baby wil zorgen, hem of haar wil beschermen en onvoorwaardelijke liefde wilt geven. Het zorgt ervoor dat je kindje zich aan jou kan hechten, omdat je een veilige, beschermde en liefdevolle plek voor de baby biedt. Heb je het idee dat je na een tijdje nog steeds niet of nauwelijks een band voelt met jouw baby? Dan is het belangrijk dat je deze gevoelens deelt, ook al schaam je je hier misschien voor. Bijvoorbeeld met je partner, met de verloskundige of de huisarts. Soms lukt het niet om hier zelf uit te komen. Dan is het goed om hulp te vragen.

Weet dat je echt niet de enige bent. Moedergevoel mag en kan groeien, lieve (aanstaande) mama.

Over How About Mom How About Mom biedt zwangere vrouwen en moeders support, informatie en inspiratie met hun gelijknamige app, het eerlijke moeder-boek en online cursussen, bijvoorbeeld over borstvoeding en kinder & baby EHBO.. How About Mom is opgericht door ondernemers, zussen en moeders Anna Jacobs en Frederieke Jacobs en wordt ondersteund door (geboorte)zorgprofessionals door heel Nederland.

Gerelateerde producten:

Gerelateerde blogs:

Gerelateerde blogs

Coming soon!
Coming soon!
Swaddling is more than just a method of wrapping your...