Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: Spenen steriliseren: Tips en trucs voor het hygiënisch reinigen

sterilisateur-de-tetines
schoonmaken

Spenen steriliseren: Tips en trucs voor het hygiënisch reinigen

Als ouder wil je niets aan het toeval overlaten als het om de gezondheid van je baby gaat. Het steriliseren van spenen en babyflessen is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat je baby deze producten veilig kan gebruiken. . In dit artikel bespreken we waarom het steriliseren van spenen zo belangrijk is en delen we handige tips. Twee methoden die hierbij het meest worden gebruikt zijn: uitkoken (kokend water)(en steriliseren (via een magnetron sterilisator). We geven je inzicht in hoe deze methoden werken en we bespreken de voor- en nadelen. Tot slot beantwoorden we enkele veelgestelde vragen van ouders over het reinigen van fopspenen.

Waarom is het steriliseren van spenen belangrijk?

Baby's hebben een kwetsbaar immuunsysteem dat nog vol in ontwikkeling is. Hierdoor zijn baby’s  bijzonder vatbaar voor bacteriën en ziektekiemen die zich kunnen ophopen op spenen en flessen, zelfs na grondig wassen. Het steriliseren van babyproducten helpt om schadelijke micro-organismen te doden en het risico op infecties en ziektes bij je baby te verminderen. Wij adviseren het steriliseren van babyproducten zoals spenen en flessen vol te houden totdat je baby een paar maanden oud is. 

Methoden voor het Steriliseren van Spenen en Flessen

Er zijn verschillende methoden om spenen en flessen te steriliseren, maar twee van de meest gebruikte en effectieve methoden zijn: het uitkoken met kokend water en steriliseren via  een magnetron sterilisator.

Uitkoken (Kokend Water)

De methode van het uitkoken is een eenvoudige en betaalbare manier om ervoor te zorgen dat je de producten  grondig steriliseert. Uitkoken doe je in vier eenvoudige stappen:


 1. Zorg ervoor dat de spenen en flessen goed zijn gereinigd.
 2. Breng een grote pan water aan de kook. Zorg ervoor dat de pan groot genoeg is om alle producten volledig onder te dompelen.
 3. Plaats de spenen en flessen voorzichtig in het kokende water. Zorg ervoor dat ze volledig ondergedompeld zijn.
 4. Kook de producten  minimaal 5 minuten.

 Voordelen:

 • Uitkoken is eenvoudig te doen.
 • Deze methode vereist geen speciale apparatuur.
 • Effectief bij het doden van schadelijke micro-organismen.

Nadelen:

 • Vereist aandacht en toezicht van de ouder/verzorger tijdens het koken.
 • Het kan enige tijd duren om water aan de kook te brengen en de producten uit te koken

Sterilisatie met een Magnetron Sterilisator

Een magnetron sterilisator is een speciaal ontworpen apparaat dat snel en efficiënt spenen en flessen kan steriliseren met behulp van stoom. Een magnetron sterilisator bestaat meestal uit een container met een deksel en een rek waarop je de babyflessen en andere producten kunt plaatsen. Water wordt toegevoegd aan de container en door de hitte van de magnetron wordt het water omgezet naar stoom.. De stoom stijgt op en doodt de aanwezige bacteriën en andere ziekteverwekkers. Stap voor stap hoe je een magnetron sterilisator gebruikt:


 1. Plaats de gereinigde spenen en flessen in de sterilisator. Om de producten goed te plaatsen, maak je gebruik van de verschillende opbergonderdelen zoals een binnenrek.
 2. Voeg de aanbevolen hoeveelheid water toe volgens de instructies van de fabrikant.
 3. Plaats de sterilisator in de magnetron en stel de juiste tijd in volgens de instructies.
 4. Let op! Zorg ervoor dat je de producten voorzichtig uit de sterilisator haalt. Deze zullen heet aanvoelen.

Voordelen:

 • Deze methode is snel en gemakkelijk. De meeste magnetron sterilisators steriliseren binnen enkele minuten.
 • Effectief in bij het vernietigen van ziektekiemen.
 • Het vereist minder toezicht in vergelijking met uitkoken.

Nadelen:

 • Kosten, je moet een  magnetron sterilisator aankopen. 
 • Niet alle materialen zijn geschikt voor magnetron sterilisatie. Controleer vooraf of de spenen en flessen die je in huis hebt hiervoor geschikt zijn. 

Gerelateerde producten:

 Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik spenen en flessen steriliseren?

Wij adviseren dagelijks te steriliseren totdat je kindje 6 maanden oud is.. Naarmate je kindje ouder wordt en zijn immuunsysteem sterker wordt, kun je de frequentie verminderen. Het is raadzaam om babyproducten ook daarna regelmatig te steriliseren, bijvoorbeeld wanneer je kindje verkouden of ziek is.

Tot welke leeftijd wordt aangeraden om flessen en spenen te steriliseren?

Flessen en spenen kun je het beste steriliseren totdat je baby ongeveer één jaar oud is. In de eerste zes maanden, wanneer het immuunsysteem van je kindje nog in ontwikkeling is, is het risico op infecties het hoogst. Naarmate je kindje ouder wordt en meer in contact komt met de omgeving, ontwikkelt het immuunsysteem zich geleidelijk aan. (dit is hierboven een half jaar) Het is nog steeds belangrijk om babyproducten regelmatig te reinigen om de gezondheid van je kind te waarborgen.

Moeten flessenborstels ook worden gesteriliseerd?

Flessenborstels moeten regelmatig worden gereinigd. Voor dagelijks gebruik is het voldoende om ze grondig te reinigen met warm water en afwasmiddel na elk gebruik en ze goed te laten drogen om bacteriën te voorkomen. Daarnaast kun je flessenborstels regelmatig steriliseren, vooral als ze worden gebruikt voor het schoonmaken van babyflessen. Dit helpt om bacteriën en andere schadelijke micro-organismen te doden en de hygiëne te handhaven. Steriliseer de borstel volgens de aanbevelingen van de fabrikant of kook hem gedurende enkele minuten in kokend water.

Kortom; het steriliseren van spenen en babyflessen is van vitaal belang om de gezondheid van je baby te beschermen en ziekterisico's te minimaliseren. Of je nu kiest voor de eenvoud van het uitkoken of het gemak van een magnetron sterilisator, beide methoden zijn effectief in het doden van schadelijke micro-organismen. Door regelmatig te steriliseren zorg je ervoor dat je kleintje veilig en gezond blijft tijdens die belangrijke eerste maanden van zijn leven.

Gerelateerde blogs: